1.7 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeTechOpoziția își caută strategia. Moțiune de cenzură și discuții despre retragerea din...

Opoziția își caută strategia. Moțiune de cenzură și discuții despre retragerea din Parlament

PNL şi USR au strâns semnăturile pentru depunerea moţiunii de cenzură şi au convenit să susţină un singur text. PMP nu a participat la discuții, dar a anunțat că va semna.

La închiderea ediției, liderii opoziției urmau să discute, la sediul GDS, cu reprezentanți ai societății civile ce se mai poate face. Una din soluțiile avansate: demisia, de facto, din Parlament, adică absentarea de la lucrări și refuzul de a ridica diurnele. O astfel de măsură ar delegitimiza guvernarea PSD-ALDE, au aprecit unii oengiști.

Preşedintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan, a anunţat că textul moţiunii a fost finalizat şi că există numărul necesar de semnături pentru depunerea documentului – 124 de parlamentari de la PNL şi USR. „Astăzi vom depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE, împotriva acestui abuz instituţional şi împotriva legiferării hoţiei. Considerăm că acest Guvern a făcut de râs România şi trebuie să plece. Este singura soluţie onestă: demisia Guvernului şi alegeri anticipate”, a spus Turcan.

PMP, sprijin de pe margine

„Momentul este extrem de grav şi necesită din partea Opoziţiei instrumentul cel mai puternic care este moţiunea de cenzură”, a explicat și liderul USR Nicușor Dan. El a afirmat că parlamentarii USR ar demisiona din Legislativ dacă acest gest ar avea ca efect organizarea de alegeri anticipate, însă a adăugat că obiectivul partidului său este să oprească „prin orice mijloace adoptarea ordonanţei privind amnistia şi a legii de graţiere”.
La întâlnirea dintre conducerea PNL şi cea a USR era aşteptat şi preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac.  Însă, acesta nu a mai participat, întrucât, la aceeași oră, parlamentarii PMP aveau prima ședință după ce Traian Băsescu a anunțat retragerea din fruntea partidului. Băsescu a declarat că parlamentarii partidului nu sunt „în remorca” PNL, dar vor susţine cu semnături moţiunea de cenzură iniţiată de liberali. Potrivit lui Băsescu, pentru abuzul în serviciu trebuie găsită o definiţie „inteligentă, corectă” şi care să reflecte o realitate în Codul penal.

USR și PNL au încercat să rușineze PSD

Mai mulţi parlamentari USR au protestat în faţa biroului grupului deputaţilor PSD. Protestatarii au purtat în mâini câte o coală de hârtie pe care scria „Ruşine”, „La închisoare, nu la guvernare”. Ei au făcut şi o fotografie de grup, având în fundal panoul PSD de culoare roşie şi sigla partidului cu trei trandafiri.

De altfel, aleșii PNL și USR au scandat lozinci contra Guvernului Grindeanu, și  în plenul Parlamentului, după depunerea moțiunii de cenzură. Opozanții au ținut în mâini foi cu “Alegeri anticipate”, “Dragnea și tâlharii” sau “Refuz acest abuz”.
 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
00:00:20

VIDEO. Hamas a eliberat alți 17 ostatici, inclusiv un cetățean american

O fetiță americană în vârstă de patru ani deținută de Hamas în Gaza a fost eliberată duminică, a confirmat președintele Joe Biden, în timp...
00:00:57

VIDEO. Furtuna de iarnă provoacă pene de curent în Ucraina

O furtună de zăpadă severă care a adus vânturi puternice a acoperit Ucraina luni (27 noiembrie), lăsând peste 2.000 de localități din 16 regiuni...
00:01:04

VIDEO. Elon Musk, în apropiere de granția cu Gaza

Antreprenorul tehnologic și premierul israelian s-au plimbat pe ruinele kibbutzului israelian Kfar Aza, în apropiere de granița cu Gaza. În timp ce Israelul îl...
Ultima oră
Pe aceeași temă