14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăTechKelemen Hunor susține că se încearcă reducerea drepturilor comunității maghiare

Kelemen Hunor susține că se încearcă reducerea drepturilor comunității maghiare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că în ultima perioadă au fost luate o serie de măsuri şi există multe intenţii ‘de a lua o parte din drepturile’ obţinute de comunitatea maghiară, infornează Agerpres.

Printre acestea s-ar număra drepturile lingvistice. Pe de altă parte, există demersuri în instanţele de judecată pentru a se reveni asupra retrocedării unor imobile, spune liderul UDMR. 

‘După 26 de ani de la prăbuşirea comunismului suntem din nou în aceeaşi situaţie, ne confruntăm nu numai cu măsuri luate împotriva comunităţii noastre, vedem că îmbracă forme noi şi noi aceste măsuri, pentru că sunt nişte instituţii pretinse a fi independente de politică care iau aceste măsuri. Sunt cuvinte foarte grave pe care le rostesc eu aici, dar asta este din păcate situaţia, dar iată că există foarte multe măsuri, foarte multe intenţii de a reduce posibilităţile noastre, de a diminua posibilităţile noastre, de a lua o parte din drepturile pe care le-a obţinut comunitatea noastră’, a spus Kelemen, potrivit traducerii oficiale. 

Liderul UDMR a dat ca exemple lipsa inscripţiilor bilingve, unele discriminări lingvistice semnalate de presă şi demersurile din instanţele de judecată de a se reveni asupra retrocedării unor imobile. 

‘Există foarte multe semne care arată că se vor lansa noi atacuri pentru a se renaţionaliza imobilele retrocedate şi am ajuns într-un punct mort în ceea ce priveşte retrocedările’, a afirmat preşedintele UDMR. 

Kelemen Hunor a mai spus că primăriile Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Gheorgheni ‘au fost decapitate’ şi că primarii acestor oraşe au fost îndepărtaţi de la conducerea comunităţilor, şi a afirmat că este necesar să se facă o distincţie clară între corupţie şi eroarea administrativă. 

‘Dacă e să analizăm aceste dosare, nu se face distincţie foarte clară între corupţie sau erori, ar trebui să se facă o diferenţă foarte clară între ceea e este corupţie şi ceea ce nu este! Este foarte clar că a noastră comunitate este intimidată (…) Se fac percheziţii, descind oamenii legii şi confiscă cărţi, un lucru absolut incredibil! Iată că revine acest lucru revine în vieţile noastre’, a subliniat liderul UDMR. 

El a mai susţinut că în România ar exista mai multe proiecte de lege ‘îndreptate foarte clar pentru a desfiinţa ce am realizat 26 de ani’, care ‘nu apar accidental’. 

Kelemen Hunor a precizat că Uniunea va iniţia discuţii pentru contracararea acestor legi, întrucât le consideră a fi ‘îndreptate împotriva comunităţii maghiare’, fapt ce creează ‘un sentiment de pierdere a încrederii în instituţiile statului’. 

‘Toţi membrii comunităţii resimt nevoia acută de siguranţă, este un lucru absolut obişnuit, nu suntem nici noi diferiţi, maghiarii din România. Trebuie să vă spun că, din păcate, acest sentiment de siguranţă este zguduit la nivelul comunităţii noastre, au apărut foarte multe ameninţări. Sentimentele antimaghiare au crescut. Nu demult am crezut că am păşit pe calea normalizării situaţiei şi am crezut că nu poţi să întorci roata istoriei, nu poţi să întorci anumite procese şi nu poţi să facă în aşa fel încât anumite lucruri să nu se fi întâmplat’, a arătat Kelemen Hunor. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Simona Halep a fost nevoită să abandoneze în prima rundă a turneului Trophee Clarins 

Miercuri, jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost nevoită să se retragă din prima rundă a turneului Trophee Clarins (WTA 125), din motive...

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

Roberta Metsola: Tbilisi, te auzim! Te vedem

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat, marţi, sprijinul pentru poporul georgian, într-o postare pe reţelele de socializare, potrivit actualitate.org. Roberta Metsola, mesaj pentru georgieni:...
Ultima oră
Pe aceeași temă