29 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSportVoinescu: În coaliţie s-a decis comasarea alegerilor locale şi parlamentare; nu s-a...

Voinescu: În coaliţie s-a decis comasarea alegerilor locale şi parlamentare; nu s-a stabilit o dată

Coaliţia guvernamentală a decis, marţi, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, a declarat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, precizând că nu s-a stabilit o dată pentru organizarea scrutinului, potrivit Mediafax.

După şedinţa BPN al PDL, Voinescu a precizat că marţi s-a formalizat în coaliţie decizia de comasare a alegerilor în 2012, susţinând că, aşa cum este normal pentru România, anul viitor va fi o singură duminică electorală.

Voinescu a precizat că nu s-a stabilit o dată pentru aceste alegeri deoarece este în discuţie sistemul de vot.

El a adăugat că, în privinţa sistemului de vot, coaliţia a ajuns la momentul în care trebuie să decidă asupra unui sistem de compensare.

Potrivit lui Voinescu, PDL este mulţumit că i-au fost agreate în coaliţie propunerile de schimbare a sistemului electoral din 2008 şi păstrarea regulii de bază, a votului uninominal conform căruia candidaţii cu voturile cele mai multe vor merge în Parlament.

“Discutăm acum, la propunerea UDMR, sistemul de compensare (…) PDL este deschis unor discuţii legate de compensarea votului, ceea ce nu ne place din principiu este votul pe listă”, a precizat liderul PDL.

El a susţinut că, la votul pe listă, “oamenii ascunşi în spatele unui brand de partid sunt catapultaţi direct în Parlament”.

PDL, de principiu, nu respinge nicio variantă, atâta vreme cât compensarea nu se face pe baza voturilor cetăţenilor, a mai spus Voinescu.

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, marţi, înainte de şedinţa BPN, că alegerile ar putea avea loc în 18 noiembrie sau în 25 noiembrie 2012, arătând că, în principiu, conducerea PDL a decis ca sistemul de vot să fie uninominal pur.

În urmă cu o săptămână, surse din coaliţie au declarat că partidele din arcul guvernamental au căzut de acord asupra comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, însă rămâne în discuţie sistemul de vot care va fi adoptat pentru legislative.

Asupra propunerii de comasare a alegerilor a existat “consens total”, au precizat sursele citate. Varianta comasării este amânarea până în toamna anului 2012 a alegerilor locale, însă nu s-a stabilit o dată pentru organizarea acestora, au precizat aceleaşi surse.

Cele mai citite

Circulația feroviară pe podul de la Grădiștea se redeschide de la 1 iunie. Cât va dura o călătorie cu trenul de la București la...

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a anunțat că noul pod feroviar de la Grădiştea va redeschis circulaţiei pe 1 iunie. Astfel, legătura feroviară...

Modificare în traseul liniei STB 90, de 1 Iunie

În ziua de 1 iunie, troleibuzele liniei 90 nu vor mai opri în stația „Semănătoarea”, anunță Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării evenimentului...

Se redeschide circulația pe Transalpina. Anunțul directorului general al CNAIR

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că circulația rutieră pe Transalpina se va redeschide începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă