12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportViorel Badea: Sub nicio formă nu trebuie abandonată ideea înfiinţării unui Minister...

Viorel Badea: Sub nicio formă nu trebuie abandonată ideea înfiinţării unui Minister al Românilor de Pretutindeni

Senatorul de diaspora Viorel Badea (PDL) consideră că înfiinţarea unui post de ministru delegat pentru comunităţile de români din străinătate şi din Republica Moldova nu acoperă solicitările venite din partea comunităţilor de români care au cerut, “în permanenţă”, autorităţilor de la Bucureşti, crearea unui Minister al Românilor de Pretutindeni în subordinea prim-ministrului, informează Agerpres.

De asemenea, Badea a recomandat Guvernului ca persoana care va fi numită în funcţia de ministru delegat să nu transmită comunităţilor de români un “semnal politic partizan”, ci unul de promovare a intereselor românilor din diaspora şi de protejare a valorilor şi identităţii naţionale.

“Eu consider că este absolut necesar ca semnalul pe care noi îl dăm comunităţilor de români de pretutindeni nu trebuie să fie unul politic partizan, ci un semnal politic naţional care să urmărească interesul românilor de pretutindeni. Cred că acest ministru trebuie să se fixeze în mod clar pe promovarea şi pe protejarea identităţii naţionale a românilor”, a declarat, marţi, senatorul, la Palatul Parlamentului.

Citeşte şi NOUL GUVERN ar putea fi printre cele mai numeroase din ultimii 20 de ani. Vezi numele vehiculate pentru posturile de MINIŞTRI

Potrivit lui Badea, nu ar trebui abandonată “sub nicio formă” ideea creării unui minister de sine stătător care să se ocupe de problematica comunităţilor de români.

‘Este absolut necesar ca Guvernul să ia o decizie legată de crearea unui Minister al Românilor de Pretutindeni. Cred că acest minister nu trebuie să fie unul de partid, ci unul care să promoveze interesele statului român în toate comunităţile de români de pretutindeni’, a mai spus acesta.

Viorel Badea a adăugat că, în opinia sa, în cazul înfiinţării unui Minister al Românilor de Pretutindeni, ar fi “absolut necesar” ca din componenţa acestuia să facă parte şi reprezentanţi ai comunităţii de români de pretutindeni, alături de ONG-uri şi fundaţii ale acestora.

‘Există o iniţiativă mai veche a comunităţilor de români, o iniţiativă care datează chiar din anul 2000, referitoare la crearea unui minister al românilor de pretutindeni. (…) Sugestia mea ar fi ca peste jumătate din angajaţii unui astfel de minister să fie oameni care trăiesc în comunităţile de români şi din Occident şi din jurul României. Va trebui ca în acest minister să graviteze o serie de organizaţii non-guvernamentale ale românilor de pretutindeni, precum şi fundaţii care să poată să transpună în teritoriu strategiile pe care le stabileşte acest minister. (…) E mai mult decât necesar ca din acest minister să facă parte, în primul rând, români care trăiesc în afara României, în jurul lor să se construiască această instituţie. Sunt mulţi oameni de calitate, serioşi care ar putea să fie angajaţi în cadrul acestui minister, care ar dori să se şi transfere în România şi să lucreze în instituţiile româneşti pentru a putea promova interesele comunităţii de români din care fac parte’, a mai spus acesta.

Senatorul de diaspora a ţinut să precizeze că românii din comunităţile din afara ţării ar trebui să fie reprezentaţi şi în misiunile diplomatice ale României.

“Este absolut necesar ca în fiecare dintre misiunile diplomatice importante ale României în afară să facă parte câte un ataşat, cu statut diplomatic, care să fie angajat din cadrul comunităţii de români din statele respective. Noi până acum am tratat această relaţie cu românii de pretutindeni prin intermediul ataşaţilor culturali sau al altor angajaţi trimişi de la Bucureşti. Eu cred că este cazul să renunţăm la acest tip de abordare şi să avem o abordare mult, mult mai directă cu comunităţile de români”, a susţinut Badea.

În ce priveşte bugetul de care ar avea nevoie un Minister al Românilor de Pretutindeni pentru a funcţiona eficient, dacă ar fi înfiinţat, Viorel Badea a estimat ca necesară o sumă de zece milioane de euro.

“Consider că un minister de acest gen, fără o alocare bugetară pe măsură, nu îşi va putea duce la îndeplinire misiunea. Din evaluările pe care le-am făcut, eu consider că un astfel de minister ar avea nevoie de un buget de peste zece milioane de euro”, a conchis Badea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă