19.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSportUSL şi sezonul racolărilor

USL şi sezonul racolărilor

I-au criticat acid pe reprezentanţii „ciumei portocalii”, dar nu au ezitat să primească în mijlocul lor pe un fost ministru al Guvernului Boc. De asemenea, înainte de a se instala la putere, spuneau că vor închide porţile USL pentru „dezertori”. Acum negociază însă intens cu o nouă serie de parlamentari migratori.

 

De la începutul anului şi până acum, PNL a racolat de la PDL opt senatori şi doi deputaţi, în timp ce PSD a luat cinci senatori şi şase deputaţi. Adică, mai bine de 20 de parlamentari, fără a-i număra pe migratorii de profesie gen Florentin Gust, deputat ales sub sigla PSD, trecut la PC, devenit independent, înrolat în PDL şi, în fine, revenit în PSD. Iar cifrele vor creşte vertiginos, în condiţiile în care liderii USL şi-au înteţit campania de racolări. De altfel, se vorbeşte pe holurile Parlamentului că până la sfârşitul actualei sesiuni vor abandona tabăra democrat-liberală pentru cea a puterii încă vreo cinci aleşi.

 

De ce se schimbă discursul

Nou-veniţii, la fel ca cei care au plecat înaintea lor din PDL şi ca parlamentarii UNPR chemaţi să voteze Guvernul Ponta, nu mai sunt de condamnat pentru trădare şi imoralitate politică. Chiar dacă, între timp, a dispărut până şi justificarea că migraţia este „mai puţin imorală, mai scuzabilă” dacă parlamentarul pleacă de la putere pentru un partid din opoziţie (vezi explicaţiile date prin aprilie, înainte ca USL să ajungă la putere, de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti).

Tot înainte de instalarea la putere, liderii USL spuneau că porţile Uniunii se vor închide pentru democrat-liberali după moţiunea de cenzură, cea care a dus la dărămârea Guvernului Ungureanu. Între timp, senatorii şi deputaţii USL care au candidat duminică pentru o funcţie de primar sau şef de consiliu judeţean au şi câştigat. Prin urmare, ei (18 la număr) vor părăsi Parlamentul, ceea ce clatină serios majoritatea USL până la alegerile generale din toamnă.

Scandalul Plăcintă

Cea mai recentă „achiziţie” a liberalilor, ex-ministrul Tineretului Sorina Plăcintă, a cam aprins spiritele în PNL şi în USL. Primul care a reacţionat dur a fost liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan. „Atât îi duce capul! Este o decizie proastă, foarte proastă! Până acum au ţinut (democrat-liberalii – n.r.) populaţia în jaf, au luat fonduri europene POS DRU, au făcut patinoare pe care nu se dă nimeni şi alte scandaluri. Nini Săpunaru (liderul PNL Vrancea – n.r.) să se spele pe cap cu Sorina Plăcintă”, a tunat Oprişan în presa locală. Să se întemeieze nemulţumirea baronului social-democrat pe principii etice şi pe o aversiune faţă de migratori? S-ar părea că nu, dacă ne uităm că războiul Oprişan-Plăcintă este mai vechi şi că acesta o acuza, prin 2009, că şi-a cumpărat mandatul de senator şi de ministru.

Răspunsul lui Nini Săpunaru nu a întârziat să apară: „Nu-mi impune mie nimeni pe cine primesc în partid. Nici noi nu am întrebat când s-au făcut primiri în PSD, nici dânşii nu trebuie să facă acest lucru”. Doar că au venit critici aprinse şi din partea liberalului Ludovic Orban şi nici Cristian Adomniţei, recent ales şef al CJ Iaşi, nu a părut prea încântat de cooptarea Sorinei Plăcintă. „Sorina Plăcintă nu are ce căuta în PNL, după ce s-a prostituat în cel mai jalnic mod. În ceea ce mă priveşte, voi vota împotriva venirii ei şi împotriva oricărei candidaturi a acesteia în partid”, a declarat Orban.   

Cele mai citite

Ciolacu știe mai bine decât ambasadoarea SUA când vom scăpa de vize. Ambasadoarea vorbea de anul 2025, Ciolacu e sigur de anul 2024. Tot...

Premierul Marcel Ciolacu are o versiune mai optimistă decât ambasadoarea SUA cu privire la momentul în care cetățenii României vor fi scutiți de vizele...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit cu generalul Petraeus, fost director al CIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, s-a întâlnit cu David Petraeus, fost director al CIA. Întâlnirea a avut loc la București, la sediul...

Candidatul PSD la Primăria Giurgiu, traseistul Nicolae Barbu, este și un stripper talentat

Fostul primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, între 2012 și 2020, mai vrea un nou mandat din partea PSD, dar ceea ce se știe mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă