23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportUSL îşi onorează promisiunile pe sărite

USL îşi onorează promisiunile pe sărite

Indemnizaţia pentru creşterea copilului va creşte, de la 1 octombrie, de la 75% la 85% din venitul net, în urma modificărilor aduse de Parlament unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului Boc. La fel ca în alte cazuri, parlamentarii Uniunii Social-Liberale şi-au amintit însă doar parţial ce spuneau înainte ca alianţa pe care o reprezintă să ajungă la putere.

 

În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a modificat, aproape cu unanimitate de voturi (un singur vot „contra” şi trei abţineri) OUG nr. 124/2011, în sensul majorării indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. Altă modificare adusă de aleşi a vizat acordarea stimulentului de inserţie (de 500 lei) şi pentru mamele care au optat pentru un concediu de doi ani de zile, dar care vor să se întoarcă la serviciu mai devreme (până acum, stimulentul era acordat doar celor care optaseră pentru concediu de un an şi se întorceau la muncă înainte de expirarea acestuia).

Revenirea la cota de 85% din venituri a fost pusă prima dată în discuţie în aprilie anul acesta, adică înainte de instalarea Guvernului USL. De altfel, în programul de guvernare al USL nu apare nici o referire la indemnizaţia pentru mame. Mai mult, în ianuarie 2012, într-un interviu pentru hotnews.ro, Victor Ponta spunea că „indemnizaţia pentru mame trebuie să revină la sistemul procentual, dar cu o plafonare de maximum salariul mediu pe economie”. Adică, în multe cazuri ar fi fost vorba, mai degrabă, de o înjumătăţire a sumei.

Plata impozitelor rămâne condiţie. Pentru unii

Uitând parcă de criticile aduse fostei puteri, parlamentarii USL nu s-au grăbit să elimine total din ordonanţa Guvernului Boc condiţia ca beneficiarul indemnizaţiei să fie la zi cu plata impozitelor şi taxelor locale. Condiţia a fost eliminată acum doar parţial, pentru familiile monoparentale.

În luna februarie 2012, când au cerut Guvernului Boc să elimine legătura dintre in­dem­­­nizaţie şi plata impozitelor, reprezentanţii USL argumentau că astfel de condiţionalităţi nu există nicăieri în lume, deoarece indemnizaţia ar fi de fapt un drept al copilului şi nu al părintelui. Actualul ministru al Mediului, Rovana Plumb, pe atunci doar preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD, avertiza că măsurile adoptate de guvernul PDL-UDMR-UNPR ar avea efecte „catastrofale” asupra populaţiei. „Actuala putere continuă tentativa de a decima poporul român prin măsuri antisociale”, declara atunci şi senatorul PSD Georgică Severin.

S-au răzgândit şi în privinţa subvenţiei la căldură?

Tot la capitolul „reinterpretări” ale propriilor poziţii se poate încadra şi schimbarea de macaz a reprezentanţilor USL în privinţa subvenţiei la căldură. În septembrie 2011, când Guvernul Boc decidea să elimine subvenţia de la stat pentru căldură, cu intenţia ca ajutoarele să se ducă doar la românii foarte săraci, iată ce declara Victor Ponta, pe atunci doar copreşedinte al USL: „Decizia va afecta peste un milion de familii din clasa medie şi are scopuri politice în spatele ei”. Mai mult, senatorii USL au depus şi o moţiune cu titlul „Căldura care îngheaţă România, regimul Băsescu-Boc”, moţiune care a fost însă respinsă. Apoi, cu gândul la alegerile locale care aveau să vină şi la procentele importante pe care le-ar fi putut pierde, primarii din întreaga ţară, aproape indiferent de culoarea politică, s‑au repezit să decidă că primăria va subvenţiona diferenţa, pentru ca populaţia să nu sufere.

Cum mai stau lucrurile acum, că s-au dus alegerile locale? Un indiciu ne este oferit de viceprimarul Municipiului Ploieşti, Iulian Teodorescu (PNL): din 2013, de subvenţie nu vor mai beneficia toţi abonaţii sistemului centralizat de încălzire, ci doar cei cu venituri mici. În contrapartidă, primăria ar putea acorda subvenţii şi celor care au venituri mici şi mijloace proprii de încălzire.

Noua lege

 –  Indemnizaţia va fi 85% din venitul net, cu încadrarea în limitele minime şi maxime de 1.200 lei şi, respectiv, 3.400 lei.

 –  Stimulentul de 500 lei se va acorda şi persoanelor care optează pentru un concediu de 2 ani şi care se întorc la serviciu înainte de terminarea acestuia.

 –  Concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia se vor acorda şi de la a treia naştere încolo.

 –  Încasarea indemnizaţiei nu mai este condiţionată de plata impozitului şi taxelor locale pentru familiile monoparentale.

Cele mai citite

FOTO. Nicușor Dan plantează copaci în campanie, dar lasă iarba înaltă de peste un metru, în centrul Capitalei. Ciucu îi calcă pe urme primarului...

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vrea să arate, în campania electorală, că este preocupat de spațiile verzi, filmându-se plantând copaci, în timp ce...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Când începe termenul de preaviz?

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie care stabilește când începe termenul de preaviz, anunță o știre publicată...
Ultima oră
Pe aceeași temă