13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportTurul II, in sarcina secretarilor de stat din MAI

Turul II, in sarcina secretarilor de stat din MAI

Scrutinul din 6 decembrie va fi organizat in premiera de un secretar de stat din Ministerul de Interne dupa ce Curtea de Apel a suspendat decretul de numire a lui Vasile Blaga.
 
Secretarul de stat pentru relatia cu Prefecturile, Mihai Capra, va fi "la butoane" duminica viitoare, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, tinand locul ministrului de Interne, Vasile Blaga, pus temporar pe liber de Curtea de Apel Bucuresti. Instanta a admis vineri cererea lui Dan Nica de suspendare a decretului de numire a democrat-liberalului pana la pronuntarea pe fond. Atributiile secretarului de stat vor fi trasate de catre premierul interimar Emil Boc imediat dupa primirea comunicarii de la instanta, spun reprezentantii MAI, contactati de Romania libera. "Decizia instantei este una de suspendare temporara, pana la finalizarea judecatii calitatii de ministru. Asta inseamna ca Ministerul de Interne va fi coordonat, potrivit atributiilor pe care le au secretarii de stat in momentul de fata, pe diversele structuri si pe diversele competente, iar secretarul general al ministerului va avea si atributul de ordonator de credite pana cand se va judeca aceasta situatie", a declarat si premierul Emil Boc, care sustine ca Dan Nica nu va reveni pe postul de la Interne. In ceea ce priveste valabilitatea actelor semnate de Blaga, prim-ministrul demis spune ca acestea sunt absolut legale. La randul sau, secretarul Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Gabriel Andronache (PDL), considera ca ideea avansata de PSD, potrivit careia actele si numirile facute de Blaga ar fi nule, este eronata: "Numirea lui Vasile Blaga nu a fost anulata. Domnul Nica a cerut doar suspendarea decretului de numire, nu anularea lui. Ca atare, toate actele sunt perfect valabile".

In ciuda situatiei de la Interne, suprapusa peste criza guvernamentala, si a vidului legislativ in care se afla Romania in unele domenii, in tabara pesedista miza politica pare a fi mai importanta. Mircea Geoana si colegii sai au aplaudat decizia CAB, desi in acest fel tocmai de alegeri MAI ramane fara ministru, iar ei au acuzat in repetate randuri ca PDL ar urmari fraudarea alegerilor. Mai mult, presedintele PSD a declarat ca are incredere ca "structurile de forta ale MAI vor veghea cu impartialitate asupra turului doi" si le-a transmis angajatilor din minister ca, dupa 6 decembrie, "legea se va reinstaura inclusiv in activitatea acestui minister". In contrapondere, presedintele Traian Basescu a declarat ca obiectivul solicitarii de suspendare a decretului prin care Vasile Blaga a fost numit interimar la MAI a fost acela de a nu avea ministru de Interne in perioada alegerilor, iar acesta "a fost, din pacate, atins". Administratia Prezidentiala va face recurs la decizia CAB, dupa ce va fi facuta publica motivatia Curtii. "S-au epuizat toate variantele din Constitutie. Va trebui sa ma sfatuiesc cu Curtea Constitutionala, sa vedem ce solutii gasim. Acest blocaj al institutiilor nu a fost prevazut in Constitutie", a mai spus Traian Basescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă