27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSportSurse: DIICOT face investigații în controversa Panama Papers

Surse: DIICOT face investigații în controversa Panama Papers

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) va face o analiză pentru a verifica dacă există români implicați în controversa „Panama Papers”, potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres.

„DIICOT va face o analiză pe ceea ce a avut sau are în lucru în acest moment pentru a verifica dacă existau necunoscute şi dacă putem corobora cu ceea ce va apărea în spaţiul public în perioada următoare. Pe de altă parte, posibilităţile cele mai mari de analiză le-ar avea Oficiul pentru Spărarea Banilor care ar trebui să supună unei analize toate aceste date pe care să le proceseze şi să ne furnizeze informaţia procesată pentru ca asta este ordinea de competenţă”, a declarat procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, pentru Digi24.

 

Jurnalistul de investigații Paul Radu din cadrul RISE Project, partener media pentru dezvăluirile off-shore-ul din Panama, a dezvăluit, marți, că în ancheta jurnalistică „Panama Papers” figurează peste 100 de nume din România.

„E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adică nu iei datele din baza de date şi apoi le pui rapid online, e vorba de investigaţii. Noi am început acum vreo şase luni să lucrăm la investigaţiile astea şi suntem vreo zece angrenaţi în anchete. Facem analiză de date, lucrăm şi cu programatori. Pe lângă asta colaborăm cu jurnalişti din afara ţării în reţeaua de investigaţii ICIJ. Vom mai lucra în următoarele săptămâni, în următoarea lună, cu siguranţă”, a spus Paul Radu. 

Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, documente denumite acum generic ‘Panama Papers’, anunţau duminică publicaţiile Le Monde şi Le Soir. 

Citește și: Paul Radu, RISE Project: Peste 100 de persoane din România, implicate în controversa Panama Papers

Potrivit Le Soir, este cea mai mare scurgere de informaţii financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde vorbeşte despre cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanţelor offshore. 

Ancheta coordonată de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ) este semnificativă nu doar prin numărul documentelor – potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane -, ci şi prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimând că „şocul este planetar”.

Citește și: Sinteză: Controversa Panama Papers a generat anchete în mai multe țări

În centrul acestei „pânze de păianjen” se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanţă pentru crearea companiilor offshore, societăţi ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor. Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, ţară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei şi o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude şi activităţi criminale. 

Documentele din arhiva acestei societăţi panameze relevă că, începând din anul 1977 şi până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii. 

Citește și:Controversa Panama Papers: O societate paravan din Coreea de Nord, printre clienții firmei de avocatură Mossack Fonseca

Cele mai citite

Noul președinte slovac Peter Pellegrini promite că va reuni țara

Peter Pellegrini a depus jurământul sâmbătă în calitate de preşedinte al Slovaciei, promiţând că va reuni ţara, care este puternic divizată din punct de...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...

Modificări de trasee, pentru mai multe linii ale STB, mâine

Cu ocazia organizării evenimentului sportiv „YOLO JERSEY”, duminică, 16.06.2024, circulația rutieră va fi restricționată pe Bd. Mircea Vodă – pe tronsonul cuprins ȋntre Pasajul Mărăşeşti şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă