21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSportŞova: Codurile nu pot fi modificate prin OUG

Şova: Codurile nu pot fi modificate prin OUG

Ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Şova, a declarat, vineri, că cele două coduri nu pot fi modificate prin OUG, pentru că nu se pot da ordonanţe care afectează drepturile şi libertăţile individuale, conform Agerpres.

Şova a mai sus, la Călăraşi, că noutatea pe care o aduce Codul penal este ca, în momentul în care se solicită interceptarea, să fie prezentate probe sau date rezonabile din care să rezulte necesitatea recurgerii la această metodă.

Citeşte şi: Băsescu îi cere imperativ lui Ponta să opereze astăzi, prin OUG, modificările la Codul de procedură penală

“Ceea ce introduce nou Codul penal – şi este o prevedere absolut europeană şi normală – este că atunci când ceri ascultarea să prezinţi probe sau date rezonabile – spune Codul -, din care să rezulte că este necesară şi aplicarea acestei metode. Vreau să nu uităm niciun moment că ascultările interferează cu trei drepturi fundamentale ale omului reglementate în Constituţie la 26 şi 28 (articole – n. r.) – mă refer la viaţa familială intimă şi privată şi la secretul corespondenţei. Deci, nici n-am putea da o ordonanţă de urgenţă, cum spune domnul Băsescu. Să-i spună constituţionaliştii şi domniei sale că nu se pot da ordonanţe de urgenţă în domeniul juridic care afectează sau pot afecta drepturile şi libertăţile individuale ale omului. Deci, astea sunt poveşti”, a spus Şova.Ministrul a atras atenţia că, încă din 2009, judecătorii constituţionali au stabilit că nu se pot face ascultări decât în timpul urmăririi penale şi a ţinut să sublinieze că actualul Cod penal este unul modern şi european.

“Pot să vă spun că acest Cod penal este nu numai un cod modern şi european, dar, de când a fost adoptat, din 2009 şi până astăzi, au fost opt rapoarte MCV. În niciun raport MCV nu s-a ridicat o astfel de problemă. Mai mult decât atât, dacă noi am adopta ceea ce ne spune domnul Băsescu acolo, am adopta o normă neconstituţională. Există decizia 962/2009 – am înţeles că dânsul nu are penalişti la Cotroceni, dar înţeleg că are constituţionalişti. Cam slăbuţi. Dacă pun dânşii mâna şi citesc decizia 962/2009, or să afle că judecătorii constituţionali au stabilit, încă din 2009, că nu se pot face ascultări decât în timpul urmăririi penale. Nu se pot face înainte de urmărirea penală, deci este o discuţie…”, a arătat el.

Citeşte şi: Cod roşu în Justiţie

Dan Şova a explicat că există urmăriri penale in rem, cu privire la faptă, adică atunci când se descoperă un caz de trafic de droguri se declanşează ascultarea tuturor celor implicaţi.

În privinţa corupţiei, Şova a precizat că toate condamnările se fac pe bază de documente, nu pe ascultări.

“Toate condamnările sunt pe documente, iar aici discutăm despre corupţie, pentru că nu se pune problema la ce a spus domnul Băsescu cu traficul de persoane, cu traficul de stupefiante, pentru că acolo urmărirea penală se declanşează in rem, adică pe faptă, şi atunci îi pot asculta pe toţi fără să-i anunţe înainte. Atunci când este vorba despre corupţie, trebuie să semnezi contracte, să semnezi documente, să dai facturi, să circule bani, că nu poţi să condamni pe cineva doar pe ce vorbeşte la telefon, trebuie să fim serioşi!”, a adăugat şeful Marilor Proiecte.

Aspectele ridicate de CSM referitor la aplicarea codurilor, a menţinut Şova, ţin de organizare, de personal, de modul de funcţionare.

“Am văzut că domnul Băsescu este preocupat doar de ascultări şi m-am tot gândit bine şi am spus că mai bine domnul Băsescu face o listă cu cei câţiva pe care vrea să ne asculte şi, decât să modifice un cod modern, european, care trebuie să se aplice unei ţări întregi, eu zic că este mai bine să facă o listă, ne dăm acceptul să ne asculte pe noi fără mandat, fără nimic şi e totul rezolvat, ca să încheiem discuţiile”, a spus Şova.

De asemenea, el a ţinut să remarce că, pe principiul separaţiei puterilor în stat, preşedintele Traian Băsescu nu poate da indicaţii Guvernului.

Cele mai citite

Rusia se gândește să taxeze companiile care folosesc software străin

Rusia ar putea percepe taxe de la companiile naționale pentru utilizarea de software străin, a declarat marți ministrul Dezvoltării Digitale, Maksut Shadaev, citat de...

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

GALERIE FOTO. Paige Spiranac și-a prezentat iubitul bancher

Fosta jucătoare de golf Paige Spiranac, cea mai cunoscută femeie influencer din acest sport, și-a prezentat, în sfârșit, noua cucerire, cu ocazia unui eveniment...
Ultima oră
Pe aceeași temă