31.8 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăInternaționalRusia se gândește să taxeze companiile care folosesc software străin

Rusia se gândește să taxeze companiile care folosesc software străin

Rusia ar putea percepe taxe de la companiile naționale pentru utilizarea de software străin, a declarat marți ministrul Dezvoltării Digitale, Maksut Shadaev, citat de agenția de știri TASS, în timp ce Moscova încearcă să reducă dependența de tehnologia străină și să-și consolideze propria tehnologie, scrie Reuters.

Președintele Vladimir Putin a făcut din obținerea independenței tehnologice un obiectiv-cheie, în condițiile în care sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina încearcă să împiedice capacitatea Moscovei de a achiziționa tehnologie și echipamente din străinătate care ar putea să o ajute pe câmpul de luptă.

Ca parte a acestui impuls, Putin a semnat un decret la începutul lunii mai, care prevedea că cel puțin 80% dintre companiile rusești din sectoarele economice cheie ar trebui să treacă la utilizarea de software produs în Rusia până în 2030.

Multe companii rusești folosesc în continuare software străin în operațiunile lor zilnice, deși un pachet de sancțiuni ale UE adoptat în decembrie anul trecut interzice companiilor să furnizeze în Rusia software pentru întreprinderi și pentru proiectare.

„…Credem că trebuie să creăm stimulente economice suplimentare pentru ca întreprinderile să treacă la soluții rusești, iar acest lucru ar trebui să fie legat de anumite motivații fiscale”, a declarat Șadaev la o conferință IT, citat de TASS.

El nu a precizat care ar fi taxa propusă sau cum ar fi colectată.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

OUG ce aduce modificări Legii concediului paternal, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat OUG ce modifică Legea concediului paternal și decrete de pensionare a mai multor angajați din armată. Potrivit unui comunicat de...

Cine este Rareș Hopincă, învingătorul de la sectorul 2?

Sectoarele 2,3 și 4, partea de est a Bucureștiului, poetic denumite scutul de răsărit, vor fi conduse de Rareș Hopincă, Robert Negoiță și Daniel...

OUG ce aduce modificări Legii concediului paternal, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat OUG ce modifică Legea concediului paternal și decrete de pensionare a mai multor angajați din armată. Potrivit unui comunicat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă