20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSportSmaranda Enache a demisionat din PNL

Smaranda Enache a demisionat din PNL

Co-preşedinta Ligii Pro Europa din Târgu Mureş, fost vicepreşedinte al Acţiunii Populare, iar apoi al Partidului Naţional Liberal, după fuziunea celor două formaţiuni, fost ambasador al României în Finlanda, în timpul preşedinţiei lui Emil Constantinescu, Smaranda Enache, a demisionat, joi, din PNL.

”M-a şocat atitudinea grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor la votarea Legii Educaţiei Naţionale, când s-a împotrivit predării în limba maternă a minorităţilor a Istoriei şi Geografiei României, adoptând un limbaj naţionalist şi primitiv demn de partidul lui Vadim Tudor. Mă despart cu strângere de inimă de PNL, ştiind că mă despart de mai mulţi prieteni, de oameni de valoare, pe a căror înţelegere contez. Intrarea mea în politică a urmărit permanent reprezentarea în plan politic a valorilor în care cred şi cărora m-am dedicat, valorile care continuă tradiţiile pro-europene şi democratice ale României. În PNL acum, acest lucru nu mai este posibil”, a spus Smaranda Enache,  într-o conferinţă de presă monitorizată de Agerpres.

Aceasta a declarat că, de ceva timp, se simte ”tot mai îndepărtată de valorile şi de strategia politică practicată de curente care domină actualmente PNL” şi că nu poate să mai facă parte dintr-un partid care susţine proiecte cu care Liga Pro Europa nu este de acord şi militează împotriva lor, cum ar fi cel de la Roşia Montană.

”Nu mă regăsesc în lipsa de politeţe şi colegialitate manifestată faţă de foşti membri ai Acţiunii Populare (AP), deveniţi membri PNL prin fuziunea celor două partide. Protocolul de fuziune nu a fost respectat, cei proveniţi din AP au fost marginalizaţi şi umiliţi în marea lor majoritate. Nu mă regăsesc nici în subita apropiere a unor parlamentari europeni ai PNL de interesele Roşia Montană Gold Corporation, în beneficiul căruia se organizează sesiuni de lobby la Bruxelles sau se votează pentru mineritul cu cianuri în România”, a subliniat Enache.

Smaranda Enache a precizat că a discutat şi cu fostul lider al AP, Emil Constantinescu, intenţia sa de a pleca din PNL şi că nu ştie dacă şi alţi foşti componenţi ai Acţiunii Populare îi vor urma exemplul, întrucât demisia ”a fost un gest personal”.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, Legea Educaţiei, după numai trei zile de dezbateri, printre cele mai importante amendamente numărându-se instituirea învăţământului liceal de trei ani şi predarea Istoriei şi Geografiei României în limba maternă. Proiectul Legii Educaţiei propus de Guvern a fost adoptat cu 181 de voturi ‘pentru’ şi 95 ‘împotrivă’, aparţinând PSD şi PNL.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă