25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportSenat: Comisia juridică ar putea da joi vot final la proiectul privind...

Senat: Comisia juridică ar putea da joi vot final la proiectul privind aplicarea Codului de procedură civilă

Membrii Comisiei juridice din Senat au convenit, de principiu, ca în şedinţa de joi, să dea un vor final proiectului de lege pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, potrivit Agerpres.

 

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Greblă, a declarat miercuri că membrii comisiei intenţionează să întocmească pentru proiectul de lege un raport de admitere cu mai multe amendamente.

“Nu am dat votul final. Mâine (joi – n.r.) îl vom da. Va mai fi încă o şedinţă a comisiei, începând cu ora 10,00. Noi am convenit asupra textelor. Până mâine le vom revedea pentru că au fost făcute amendamente şi ele trebuie recitite pentru a nu ne scăpa ceva. Mâine vom avea o nouă verificare a amendamentelor şi vom da votul final. Am convenit pentru un raport favorabil cu amendamente”, a afirmat Greblă.

El a explicat că toate amendamentele acceptate de membrii comisiei au fost convenite cu reprezentanţii principalelor instituţii implicate în procesul de aplicare a Legii privind Codul de procedură civilă.

“La dezbateri au participat specialişti şi chiar directorii sau preşedinţii autorităţilor implicate în aplicarea Codului, inclusiv preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. (…) Amendamentele adoptate în comisie au fost dezbătute, negociate cu toţi cei interesaţi – Înalta Curte, CSM, MJ, Uniunea Juriştilor din România. Ele au fost convenite şi adoptate de comun acord. Sunt chestiuni strict tehnice. Nu au fost dezbateri politice, de stânga sau de dreapta. Au fost dezbateri pur tehnice, de tehnică legislativă”, a precizat preşedintele Comisiei juridice din Senat.

Toni Greblă a adăugat că prin amendamentele adoptate s-a urmărit în primul rând ‘verificarea coerenţei’ legii de punere în aplicare a Codului de procedură civilă, precum şi corelarea legii cu celelalte acte normative din domeniu.

“Am urmărit două lucruri – verificarea coerenţei legii de punere în aplicare a Codului de procedură civilă, corelarea cu Codul de procedură civilă şi Codul civil, precum şi cu alte acte normative care interesează domeniul contencios-administrativ. De asemenea, am încercat să mărim competenţa de soluţionare a unor litigii evaluabile în bani către instanţele inferioare, astfel încât să nu se ajungă la Înalta Curte cu litigii considerate relativ mărunte după valoare. Am încercat să statuăm principiul că Înalta Curte să fie instanţă de recurs pentru majoritatea cauzelor considerate importante, astfel încât să se asigure, pe această cale, uniformizarea practicii judiciare pentru că dacă lăsau la nivelul curţilor de apel era greu să avem o jurisprudenţă unitară”, a mai spus Toni Greblă.

Cele mai citite

Cum să alegi o florărie online de încredere și să te bucuri de servicii de calitate 

În lumea digitală de astăzi, alegerea unei florării online de încredere poate fi o provocare. Cu o mulțime de opțiuni disponibile, cum vei putea...

Daniel Niculae se desparte de Rapid. “Contractul lui nu va mai fi prelungit”

Contractul lui Daniel Niculae la Rapid nu va fi prelungit, anunță Victor Angelescu, acționar minoritar al clubului din Giulești. "Daniel Niculae este preşedintele clubului până...

Rusia începe un exercițiu cu arme nucleare tactice

Forțele ruse au început prima etapă a exercițiilor care implică „antrenamente practice în pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice”, a anunțat marți Ministerul Apărării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă