12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportPromisiunile de campanie sunt îngropate de „greaua moștenire”. Dragnea a găsit scuza...

Promisiunile de campanie sunt îngropate de „greaua moștenire”. Dragnea a găsit scuza perfectă pentru a nu respecta măsurile populiste din programul PSD

Liviu Dragnea invocă o „gaură” de zece miliarde de lei la bugetul de stat, pregătind terenul pentru nerespectarea programului electoral al PSD. Alternativa ar fi creșterea taxelor.

 
 
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că ia în calcul formarea unei comisii parlamentare de anchetă, având în vedere că bugetul pe 2017 are o „gaură” de 10 sau 14 miliarde de lei, provocată de Guvernul Cioloș. Dragnea susține că tehnocrații au estimat că veniturile în România la finalul anului 2016 vor creşte cu aproape trei miliarde, drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă.
„Asta era undeva în 23 noiembrie. 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineaţă. Asta este total ilegal”, a acuzat Dragnea.
 
Banii care ar lipsi „puteau să se ducă în lucruri bune pentru români”, a menționat liderul PSD. Liderul social-democraţilor consideră că cei care trebuie să dea „explicaţii”sunt premierul, ministrul de Finanţe, ministrul Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal.
 
În replică, fostul premier Dacian Cioloş l-a acuzat pe Dragnea că recurge la o „scamatorie” pentru că „nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală”.
 
”Pentru orice om cu minime cunoştinţe economice, o astfel de <<gaură>> ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decât cele prognozate şi, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul. Această <<gaură>> NU există”, a afirmat Cioloş.
 
Cifrele care au intrat în malaxorul politic
Potrivit datelor oferite de Ministerul de Finanțe, execuția bugetară pe perioada ianuarie-noiembrie 2016 a consemnat un deficit bugetar (cheltuieli mai mari ca venituri) de 0,73%,  adică 5,5 miliarde de lei. La finalul lunii noiembrie, Guvernul Cioloș a operat o rectificare bugetară, întrucât România avea un deficit programat de 2,8%.
 
De exemplu, la Sănătate, s-au alocat credite de angajament în sumă de 2,21 miliarde de lei în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în vederea încheierii unor noi contracte cost-volum-rezultat, pentru aria terapeutică hepatită cronică. Fostul ministru de Finanțe, Anca Dragu, a anunțat acum câteva zile că întreg anul 2016 s-a încheiat cu un deficit de 2,6%, sub deficitul bugetar programat de 2,8%. Potrivit Bloomberg, Dragu a precizat că deficitul bugetar pe luna decembrie a fost de 1,9% (o creștere notabilă față de primele 11 luni). A urmat de ieșirea la rampă a lui Dragnea care a vorbit despre „gaura” de zece miliarde.
 
„Nu avem o gaură de 10 miliarde de lei. Dacă gaura ar fi existat, ea s-ar fi tradus printr-un deficit suplimentar cu circa 1,3% din PIB și prin urmare am fi încheiat anul cu deficit de  4, 1% din PIB”, a explicat Dragu, după acuzațiile lui Dragnea, atrăgând atenția că bugetul este verificat de Comisia Europeană. 
 
Ea a menționat că execuția bugetară arată doar o nerealizare de cheltuieli care sunt legat de venituri – de exemplu cheltuielile nerealizate aferente Casei de Sănătate. „Ştiţi că avem formulă cost-volum-rezultat pe partea de medicamente. În momentul în care Statul plăteşte, firma de medicamente achită şi ea taxa clawback . În momentul în care cheltuiala Statului nu e efectuată pe aceste medicamente, nici clawbackul nu a fost încasat. Dar eu din buget nu pot să tăi aceste sume întrucât Casa poate face în ultima zi decontările”, a explicat Dragu.
 
”Sau, avem apoi proiectele pe fonduri nerambursabile. Aceste proiecţii rămân în buget până la finele anului şi nu pot să tai din buget această prognoză pentru că ar însemna că îi tai şi cofinanţarea”, a fost un alt exemplu oferit de  ministru.
 
Cum se traduc declarațiile lui Dragnea
De menționat că atât Cioloș cât și Dragu au explicat că în 2017 va fi aprobat un alt buget, care nu ar fi putut fi afectat de rectificarea bugetară bugetului pe 2016, operată în noiembrie, chiar dacă eroarea invocată de Dragnea ar fi fost reală.
Coincidență sau nu, suma pe care Dragnea o impută guvernării tehnocrate (10-14 miliarde de lei), ar fi acoperit cele mai generoase promisiuni fluturate de PSD în campania electorală și ulterior.
 
Parlamentul dominat de PSD  a votat o serie de măsuri cu impact financiar de nouă miliarde de lei – creșterea salariilor în sănătate și educație, eliminarea plății contribuțiilor pentru sănătate ale pensionarilor.
 
Recent, Guvernul Grindeanu a făcut public un proiect de ordonanță de urgență prin care va crește o serie de venituri ale unor bugetari. Impactul fiscal pe 2017 ar fi de 5,13 miliarde de lei. În total, 14 miliarde de lei. Prin propaganda referitoare la „dispariția” acestei sume, PSD ar avea justificare pentru a nu-și respecta promisiunile electorale. Sau, așa cum atrăgea atenția fostul președinte Traian Băsescu, social-democrații vor crește taxe și impozite pentru a avea fondurile necesare respectării promisiunilor.

Grindeanu, prins la mijloc?

De altfel, parlamentarii PSD recunosc, neoficial, că realizarea programului de guvernare este o „misiune imposibilă”.
 
„Faptul că Dragnea vorbește în fiecare apariție publică de respectarea programului de guvernare face parte dintr-o strategie. Nu există bani pentru îndeplinirea promisiunilor și Dragnea, dacă va decide să-l înlocuiască pe Grindeanu, va avea nevoie de o justificare de aecst gen – că nu s-a respectat programul PSD”, au afirmat surse din PSD. 
 
 
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă