24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSportPonta: Problema stângii europene este reacția ”timidă” la austeritate

Ponta: Problema stângii europene este reacția ”timidă” la austeritate

Premierul Victor Ponta a postat, duminică, pe blogul personal, un articol despre provocările stângii în Europa de astăzi. El a precizat că problema majoră a stângii europene este reacția ”prea timidă”, fată de modelul austerității.

 Ponta a subliniat că, spre deosebire de Partidului Social Democrat din România, care a contestat înainte de a prelua sarcina guvernării acest model de politică economică, principalele partide de centru-stânga ale continentului nu au contestat „ortodoxia” neoliberala impusă la nivelul politicilor publice.

”Cu excepția Italiei și a României, există puține executive europene care au deviat de la modelul austerității. Dimpotrivă, partide importante, precum socialiștii francezi sunt puternic afectate de această dispută, ajungând să impună direct politici de reducere a cheltuielilor publice”, a punctat premierul.

El a precizat, totodată, că în statele dezvoltate ale continentului, asistăm la o îmbinare ”total neașteptată” între xenofobie, austeritate și cheltuieli publice.

”Statul social este contestat pentru că oferă sprijin „indezirabililor”, imigranților sau marginalilor est-europeni, care în retorică populistă privează astfel cetățenii de beneficiile ce li se cuvin”, a argumentat Victor Ponta.

De asemenea, premierul a subliniat că austeritatea a produs creșterea sărăciei la nivel european. Mai mult, cea mai gravă consecință a dezbaterilor recente este delegitimarea ideilor care stau la bază serviciilor publice, demonizarea ideii de solidaritate transnațională, criticarea generozității, explică Victor Ponta.

 Premierul Victor Ponta a ținut să sublinieze că sarcina stângii europene de a defini un program clasic de apărare a statului social și de a arăta că există alternative la austeritate, ce pot răspunde cu succes provocărilor curente, precum și realităților economice ale prezentului.

În acest context, Ponta a precizat cp portunitatea pentru PSD este de a promova mai mult în cadrul UE virtuțile modelului mixt urmat în ultimii trei ani, care a dus și la creștere economică, și la majorarea cheltuielilor sociale; avem un nivel ridicat al investițiilor și o susținere fermă a măsurilor de protecție socială. Acest model permite combinarea beneficiilor creșterii economice cu cele ale dreptății sociale. 

Victor Ponta a precizat, totodată, că  România are nevoie de o stânga puternică într-un context extrem de dificil, întrucât contextul regional este unul care generează atât numeroase oportunități, cât și riscuri, pe care orice guvernare responsabilă trebuie să le aibă în vedere.

În acest sens, premierul a admis că acțiunile Rusiei reprezintă cea mai mare provocare la adresa securității regionale și, chiar a ordinii internaționale. 

În încheierea articolului, Victor Ponta a subliniat că  România se află, în acest moment, în poziția celui mai stabil stat din regiune.

”România este singurul stat din regiune care și-a asumat deschis o politică externă atlantistă, bazată pe respectarea valorilor democrației și suveranității. Este important să continuăm acest curs al politicii externe, cu toate costurile pe care, pe termen scurt, dar mai ales în vecinătate, trebuie să le suportăm”, a conchis premierul.

 

Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...

VIDEO. Jose Mourinho consideră că a luat decizia greșită când a refuzat naționala Portugaliei

Jose Mourinho, "The special one", a sosit în România pentru a lua parte la meciul de "final" al Generației de Aur, difuzat în seara...

Captură de peste 4 milioane euro în portul Constanța. Poliţiştii de frontieră au descoperit 18.000 de parfumuri

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, colaborând cu inspectori de la Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, au descoperit un transport impresionant de...
Ultima oră
Pe aceeași temă