13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportPDL contestă la CCR uninominalul pur

PDL contestă la CCR uninominalul pur

Anunţul a fost făcut joi de către deputatul PDL Sulfina Barbu, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.
Sulfina Barbu a susţinut că legea votului uninominal iniţiată de Ponta şi Antonescu “este croită pentru interesul electoral al USL” şi încalcă normele privind suveranitatea poporului, exprimată prin referendumul din 2009 şi nu respectă rezultatele acestuia.
Deputatul PDL a mai spus că USL încalcă normele privind principiul egalităţii şi al reprezentativităţii în drepturi.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a spus că USL a adus “modificări abuzive la legea electorală” şi că scopul legii, exprimat de Ponta şi Antonescu, este de a distruge PDL.
PDL a anunţat în 22 mai că va ataca la Curtea Constituţională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 mai, cu 180 voturi “pentru”, 30 “împotrivă” şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.
Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.
Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Grecia, la picioarele lui Răzvan Lucescu! Antrenorul român a cucerit un nou titlu cu PAOK Salonic

Formația PAOK Salonic, pregătită de antrenorul român Răzvan Lucescu, s-a impus cu scorul de 2-1 pe terenul rivalei locale Aris și a câștigat al...

Mircea Geoană susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din Europa

Sâmbătă, la Congresul Studenților din România, desfășurat la Palatul Parlamentului, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a făcut o declarație tranșantă privind sistemul...
Ultima oră
Pe aceeași temă