19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportO nouă pagină de istorie s-a scris la Roland Garros. RAFAEL NADAL,...

O nouă pagină de istorie s-a scris la Roland Garros. RAFAEL NADAL, ZEUL ZGURII

Rafael Nadal l-a învins în 4 seturi, 6-3, 5-7, 6-1, 6-1, pe Dominic Thiem la Roland Garros și a cucerit al 12-lea său titlu la openul francez. Un semn, dacă mai era nevoie, al dominației sale totale pe zgură. El și-a cimentat reputația duminică, în ceea ce a fost o finală de mare angajament, cu patru seturi antrenante.

Primul set a început echilibrat, ba chiar cu un Thiem destul de agresiv, în ciuda faptului că a avut o semifinală întinsă pe durata a două zile împotriva lui Novak Djokovic. Austriacul a reușit să facă break la scorul de 2-2, însă Nadal a gestionat bine momentul și a egalat situația pe tabelă. Apoi, spaniolul a avut o evoluție solidă pe serviciul adversarului, reușind să facă break-ul decisiv. În cele din urmă, Nadal a câștigat primul act cu 6-3.

Doar că lucrurile nu au stat chiar așa. Setul secund a stat mult timp sub semnul echilibrului, cei doi reușind să își fructifice serviciul până la 5-5. Thiem a făcut 6-5, realizând apoi un break alb și restabilind astfel egalitatea la seturi, după ce s-a impus cu 7-5.

Dublu 6-1 pentru Nadal în ultimele două seturi

Toată lumea anticipa o partidă foarte lungă, de cinci seturi, dar nu avea să se întâmple așa. Austriacul a clacat în al treilea set, unul în care a reușit să câștige un singur game. Nadal a câștigat categoric cu 6-1 în mai puțin de 30 de minute.

Din punct de vedere mental și fizic, Nadal a stat mult mai bine, iar scenariul s-a repetat și în al patrulea set. Ibericul a făcut de două ori break-ul, la 1-0 și 4-1, câștigând la final confruntarea în patru seturi, scor 6-3, 5-7, 6-1, 6-1 după 3 ore și 4 minute de joc.

„E un vis ce mi se întâmplă! Îmi aduc aminte când am jucat aici prima dată, în 2005… nu-mi închipuiam că voi ajunge să câștig și în 2019 un al 12-lea titlu. E un vis!”, a spus Rafael Nadal la finalul meciului.

Record absolut de titluri

Niciun alt jucător nu a mai câștigat același titlu de Grand Slam de 12 ori. Astfel, Rafael Nadal o detronează în clasamentul all-time pe australianca Margaret Court, care are la activ nu mai puțin de 11 titluri la Australian Open.

„Cu siguranță nu va mai exista un alt jucător cu 12 victorii la French Open”, a spus Nicolas Massu, antrenorul lui Thiem.

Singurele înfrângeri ale ibericului la Paris au survenit în 2009, atunci când era eliminat în turul al 4-lea de Robin Soderling, și în sferturile de finală din 2015, la Novak Djokovic. (În 2016 s-a retras din pricina unei accidentări.)

În topul jucătorilor cu cel mai mare număr de titluri de Grand Slam se află elvețianul Roger Federer, cu 20 de trofee, urmat de Nadal, cu 18, și de sârbul Novak Djokovic, cu 15.   

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă