12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportMoscova:Protest în faţa Ambasadei Moldovei, în sprijinul bloggerului reţinut la Chişinău

Moscova:Protest în faţa Ambasadei Moldovei, în sprijinul bloggerului reţinut la Chişinău

Peste 100 de persoane au protestat în faţa Ambasadei Republicii Moldova din Moscova, în sprijinul scriitorului şi bloggerului rus Eduard Baghirov, care a fost reţinut la Chişinău, sub acuzaţia de implicare în manifestaţiile din 7 aprilie 2009, relatează NewsIn

Participanţii la protest au postat pe Twitter mesaje de la manifestaţie şi au îndemnat cât mai multă lume să vină la ambasada Moldovei din capitala Rusiei, ca să-şi exprime susţinerea faţă de Baghirov. “Libertate lui Baghirov”, “R.Moldova, eliberează-l pe Eduard” – sunt mesajele postate de protestatari, scrie Jurnal.md.

În 16 iunie, portalurile de ştiri din Rusia au anunţat că scriitorul şi bloggerul rus Eduard Baghirov, a cărei fostă soţie este moldoveancă şi care călătoreşte des în  Moldova, ar fi fost arestat la Chişinău, sub suspiciunea de participare şi organizare a dezordinilor în masă din aprilie 2009. Informaţia nu a fost iniţial confirmată de autorităţile de la Chişinău, însă Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunţat luni că bloggerul rus Eduard Baghirov a fost acuzat în acest dosarul evenimentelor din aprilie 2009.

Avocatul lui Baghirov a cerut eliberarea cetăţeanului rus, dar Curtea de Apel a respins cererea. De asemenea, justiţia de la Chişinău a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile. Cetăţeanul rus se află în izolatorul de detenţie preventivă al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit RIA Novosti, Camera Publică a cerut ieri Ministerului rus de Externe să apere drepturile scriitorului şi bloggerului Eduard Baghirov, care a fost reţinut la Chişinău la începutul acestei luni sub acuzaţia de instigare şla revoltă în timpul protestelor din aprilie 2009.

Camera Publică arată într-o scrisoare că scriitorul rus este se află în detenţie la Chişinău în condiţii care nu îndeplinesc standardele internaţionale. “El a fost, de asemenea, suspus la ameninţări şi presiuni. Considerăm un astfel de tratament inacceptabil”, se mai afirmă în scrisoare. Camera cere Ministerului de externe “să ia toate măsurile posibile pentru a apăra intreresele ruse în străinătate”.

Presa rusă nota că Eduard Baghirov a scris, în primăvara anului 2009, pe blogul său, materiale de susţinere la adresa opoziţiei de atunci şi a jurnalistei Natalia Morari, care a fost printre iniţiatorii protestului paşnic din 6 aprilie 2009, cu lumânări în mână, în faţa Guvernului. Baghirov chiar a afirmat, ulterior, că a avut legătură cu manifestaţiile din 7 aprilie, dar a refuzat să comenteze despre ce fel de implicare este vorba.

Eduard Baghirov este o personalitate controversată la Moscova. A publicat trei romane care au provocat vâlvă în capitala rusă. El este scenarist şi fondator al unuia dintre cele mai cunoscute site-uri literare ruse, litprom.ru. Potrivit UNIMEDIA, pe blogul său, el a dedicat multe postări situaţiei politice din Republica Moldova, inclusiv evenimentelor din aprilie 2009, criticând guvernarea comunistă, dar şi cea a Alianţei pentru Integrare Europeană. Majoritatea postărilor sale abundă în limbaj necenzurat.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă