20.7 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportLocuitorii din Transnistria îşi aleg parlamentarii, iar cei din Găgăuzia îşi votează...

Locuitorii din Transnistria îşi aleg parlamentarii, iar cei din Găgăuzia îşi votează guvernatorul

Alegătorii din regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, votează duminică pentru desemnarea membrilor Sovietului Suprem (Parlament), iar cei din Găgăuzia îşi aleg başcanul (guvernator), relatează cotidianul Timpul, în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

Secţiile de votare din Transnistria s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 20.00. Buletinul de vot include 123 de candidaţi, care vor fi aleşi prin vot uninominal de circa 400.000 de locuitori cu drept de vot. Scrutinul va fi validat dacă cel puţin 25 la sută din alegători vor merge la urne.

Alegerile sunt monitorizate de reprezentanţi ai instituţiilor media şi observatori din Rusia, Ucraina, Belarus, Osetia de Sud, Abhazia, Nagorno-Karabah, Găgăuzia, Franţa, Germania, Polonia, Cehia, Lituania şi Estonia.

Sovietul Suprem este organul legislativ al autoproclamatei republici nistrene, fiind format din 43 de deputaţi aleşi prin vot direct, pe un termen de cinci ani.

În cursa pentru postul de guvernator al regiunii autonome Găgăuzia s-au înscris trei candidaţi: actualul başcan, Mihail Formuzal, primarul oraşului Comrat, Nicolae Dudoglu, şi deputatul comunist Irina Vlah.

Asociaţia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM), care monitorizează scrutinul, a semnalat mai multe nereguli în procesul de votare, se menţionează într-un comunicat de presă.

Printre nereguli figurează deschiderea cu întârziere a unei secţii de votare, lipsa electricităţii la alta sau oferirea de băuturi alcoolice alegătorilor, în apropierea unei secţii de vot.

Membrii biroului electoral al secţiei Nr.11 din Comrat au aplicat, din timp, pe toate buletinele de vot ştampila secţiei, deşi conform legislaţiei electorale din regiune, ştampila se aplică la eliberarea buletinului de vot alegătorului.

La secţiile Nr.9 din Comrat şi Nr.32 din Beşghioz, a fost încălcată procedura de sigilare a urnei de vot, aceasta fiind sigilată fără să fie introdus procesul-verbal.

Activităţile electorale au continuat şi în ziua alegerilor, astfel că în apropierea secţiei de votare Nr.3 din Comrat a fost observat afişaj electoral. De asemenea, presa afiliată Partidului Comuniştilor, în special postul TV NIT, a transmis duminică dimineaţă, în reluare, mesajul candidatului din partea PCRM, Irina Vlah.

APCJM a instruit 73 observatori, care sunt detaşaţi la fiecare secţie, unde vor urmări procesul de votare şi vor efectua numărarea paralelă a voturilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă