12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportLiderul PCM Covasna: Băsescu exclude Ţinutul Secuiesc din România

Liderul PCM Covasna: Băsescu exclude Ţinutul Secuiesc din România

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, susţine că preşedintele Traian Băsescu, neţinând cont de voinţa secuilor privind autonomia teritorială, exprimată în cadrul unui referendum, “aşează Ţinutul Secuiesc în afara graniţelor ţării”, potrivit Mediafax.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat vineri, în legătură cu afirmaţia şefului statului privind autonomia, că atât drepturile internaţionale, cât şi drepturile omului reglementează dreptul unui popor de a trăi liber.

“Noi, secuii, ne-am exprimat voinţa privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc cu ocazia referendumului organizat de Consiliul Naţional Secuiesc şi consider că domnul preşedinte Traian Băsescu trebuie să ţină cont de această voinţă a poporului secui. Dacă nu o va face, acest lucru înseamnă că aşază Ţinutul Secuiesc în afara graniţelor ţării”, a precizat Kulcsar Terza Jozsef.

Liderul PCM Covasna a subliniat că, în opinia sa, un şef de stat trebuie să ţină cont de voinţa populară. Totodată, el a afirmat că preşedintele Traian Băsescu a dezinformat, la APCE, când a vorbit de autonomie pe criterii etnice, în condiţiile în care voinţa exprimată se referă la autonomie teritorială a Ţinutului Secuiesc.

“De asemenea, domnul preşedinte Băsescu a omis să spună că românii din Ungaria au autoguvernare, iar noi, secuii, care trăim pe pământul natal, nu”, a spus Kulcsar Terza.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la APCE, că România nu este de acord cu autonomia pe criterii etnice, menţionând că nu doar etnicii au nevoie de autonomie şi s-a întrebat de ce “comunităţile de români ar avea mai puţină autonomie în a-şi stabili soarta comunităţii”.

“După cum vă este cunoscut şi afirmat de toţi politicienii români, noi nu îmbrăţişăm teoria autonomiei pe criterii etnice. În schimb, după cum aţi observat, dacă urmăriţi România, noi am trecut la un process generalizat de creştere a autonomiei locale”, a declarat Traian Băsescu.

El a făcut această declaraţie în plenul APCE, ca urmare a întrebării unui parlamentar ungar din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pe tema autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă