Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu se pune problema unei demisii în cazul procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Kodrța Kovesi.
„Am vorbit scurt cu doamna Kovesi, însă nu cred că este ceva special de comunicat aici. Am întrebat-o cum vede acele acuzații, mi-a reiterat că domnia sa nu se simte vinovată cu nimic și atunci am plecat destul de lămurit din discuție”, a spus Iohannis, în fața jurnaliștior.
Totodată, întrebat despre o demisie, el a precizat că „docamdată nu are motive de îngrijorare”, însă că discuția va fi reluată, în cazul în care vor apărea noi detalii.
Întrebat dacă se impune o demisie a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, Iohannis a răspuns: „Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atâta timp cât deocamdată cel puțin nu există niciun indiciu că ar fi un plagiat acolo. Sigur, în măsura în care lucrurile iau altă turnură se poate relua discuția, dar deocamdată nu am motive de îngrijorare”.
„Traian Băsescu are fantezii electorale”, a mai spus șeful statului, la intrarea la Ateneul Român, unde are loc repetiția spectacolului „Parsifal”, fiind întrebat despre afirmațiile lui Traian Băsescu potrivit cărora Laura Codruța Kovesi i-ar fi amenințat cu arestări pe membri ai Guvernului dacă se reia cercetarea pe lucrarea sa de doctorat.
„Vreți să reiau expunerea cu fanteziile electorale (ale lui Traian Băsescu — n.r.). Nu am auzit niciodată ceva în acest sens și mi se pare total neverosimil”, a spus Iohannis.
În 3 octombrie, președintele Klaus Iohannis a declarat că, dacă o persoană publică a plagiat, ea „trebuie să plece din funcție”, însă în cazul în care acuzațiile se dovedesc, în cazul unei persoane, neadevărate, persoana acuzată pe nedrept trebuie „să beneficieze de refacerea bunului renume în cel mai scurt timp”, potrivit News.ro.
Întrebat de jurnalişti, la finalul vizitei sale la Timişoara, cum crede că ar trebui să se acţioneze în cazul în care se dovedeşte că șefaDirecţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a plagiat în teza de doctorat, șeful statului a răspuns că „persoana respectivă trebuie să plece din funcţia publică”.
„Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depăşim situaţia şi persoana respectivă trebuie să plece din funcţia publică. Un profesor universitar, dacă se găseşte că a plagiat, trebuie să plece de acolo. Asta este indiferent de cum se numeşte persoana şi nu vreau să personalizăm discuţia pentru x sau y sau z. Cine a plagiat, pleacă. Am discutat cu studenţii şi mi-au spus că, sigur, plagiatul nu este problema cea mai mare a sistemului universitar, plagiatul este o problemă mare a societăţii, este o formă de hoţie şi dacă vrem să construim o societate mai bună, atunci trebuie să fim foarte intransigenţi. Cine a plagiat, pleacă. Punct. E foarte simplu. Dar cine nu a plagiat şi este acuzat trebuie să fie apărat de cei care ştiu să evalueze teza şi în foarte scurt timp să spună că respectivul nu a plagiat. Aşa cum într-o situaţie de plagiat trebuie să se termine cu eliminarea persoanei respective din rândul persoanelor respectabile, aşa persoana care a fost acuzată pe nedrept să beneficieze de refacerea bunului renume în cel mai scurt timp”, a declarat președintele Iohannis, după deschiderea anului univesitar de la Universitatea de Vest Timişoara.
Cum falsul intelectual nu este infracțiune de corupție, cel care se autodenunță că a săvârșit-o nu scapă de pedeapsa penală. Altfel spus, dacă amănuntele descrise de Ghiță în declarația dată procurorilor ar fi adevărate, ar însemna că se trimite pe sine la pușcărie, ca și pe Victor Ponta și pe ceilalți apropiați implicați în săvârșirea falsului intelectual, așa cum a indicat el.
În 30 septembrie, deputatul Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ, la Parchetul General, susținând că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.
„Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi pentru că, în acel moment, cu toţii credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă.
În replică, șefa DNA a precizat, într-un interviu acordat Europa FM, că teza ei de doctorat nu este plagiată, aducând ca probă certificatul de căsătorie care dovedeşte că numele ei înainte de căsătorie era Lascu, în condițiile în care în lucrare sunt citate mai multe articole pe care Kovesi le-a scris sub numele de Lascu.
„Eu am fost verificată în 2012 de Comisia Naţională de Etică. Am fost audiată. M-am prezentat la audieri, am prezentat probele şi am primit un verdict. Eu am venit pregătită cu probele pe care le-am dus şi în 2012 la acea comisie. (…) Prima probă a fost certificatul de căsătorie. Teza mea e corectă. Am muncit şapte ani la ea”, a declarat Laura Codruța Kovesi.