29 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSportPrecizările președintelui Iohannis cu privire la sistemul medical românesc

Precizările președintelui Iohannis cu privire la sistemul medical românesc

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, joi, la o dezbatere pe tema sănătăţii, organizată la Palatul Cotroceni, despre necesitatea unei finanțări adecvate și a unei administrări eficiente a resurselor, care să conducă la redarea demnităţii profesionale personalului medical şi stoparea exodului medicilor”, informează Mediafax.

Klaus Iohannis a precizat că sistemul de sănătate trebuie să dovedească respect pentru nevoile și valorile pacienților.

Citește și: Ce le-a transmis Iohannis militarilor români din teatrele de operaţii

“Trebuie să garantăm cetăţenilor atât accesul real la serviciile medicale de care au nevoie, cât şi un act medical de calitate. Pentru ca aceste lucruri să devină realitate, este nevoie de finanţarea adecvată şi administrarea eficientă a resurselor în domeniu, care să conducă la redarea demnităţii profesionale personalului medical şi stoparea exodului medicilor”, a spus Klaus Iohannis, în alocuţiunea sa.

Totodată, președintele a arătat că pacientul trebuie pus în centrul sistemului, ca “liant” între medicul de familie, medicul de spital, casa de asigurări de sănătate, farmaciști şi autoritățile de reglementare a asistenței medicale. “Doar astfel vom putea reda cetăţenilor încrederea în sistemul naţional de sănătate”, a spus preşedintele.

Mai mult, el a spus că românii se declară mai nemulțumiți de sistemul sanitar în comparaţie cu cetăţenii altor state europene, iar strategiile elaborate de autorităţi în ultimii ani nu au avut succes. “Din nefericire, ca și în cazul altor domenii, nu de teorie și de planuri am dus sau ducem lipsă, ci de conectare la realitate, de consecvență în aplicarea lor și în ducerea lor la îndeplinire”, a explicat preşedintele. Acesta a precizat că o reformă reală a sistemului trebuie făcută prin consultarea pacienţilor şi a asociaţiilor de pacienţi.

Iohannis a mai adăugat că, pe lângă plecarea cadrelor medicale în străinătate, sistemul medical are şi alte deficienţe, precum lipsa dotărilor și a infrastructurii sanitare şi management neperformant, însă a atras atenţia că orice rezolvare trebuie să plee de la pacient.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj de 1 Decembrie, la Cotroceni: Trebuie să redescoperim mândria naţională

“Niciuna dintre aceste probleme nu se poate însă rezolva în absența conștientizării că pacientul și o relație profesionistă și responsabilă cu el reprezintă parte din soluțiile preconizate. Înțelegerea acestui aspect este deosebit de importantă, insuficient asimilată de către decidenții din domeniu și, aș îndrăzni să spun, chiar de natură a schimba întreaga modalitate în care gândim sistemul”, a mai spus şeful statului.

 

Cele mai citite

Datele a milioane de șoferi ar fi ajuns la vânzare pe internet. Oamenii legii investighează

Poliția spaniolă a anunțat că investighează dacă informațiile private a milioane de șoferi de vehicule au fost puse în vânzare online, după ce autoritatea...

Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a decis, vineri, menţinerea arestului la domiciliu în cazul fostului preşedinte al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită, hotărârea...

Vadim Rață va juca la Universitatea Cluj

Căpitanul naţionalei Republicii Moldova, Vadim Raţă, va juca și în sezonul viitor în Liga 1, după ce a ajuns la o înțelegere cu formația...
Ultima oră
Pe aceeași temă