24.8 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportKelemen Hunor: Ar fi corect sã avem întâi alegeri parlamentare şi apoi...

Kelemen Hunor: Ar fi corect sã avem întâi alegeri parlamentare şi apoi alegeri locale

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbãtã, la Târgu Mureş, cã, în opinia sa, ar trebui ca alegerile parlamentare sã aibã loc înaintea celor locale, un “prim pas” în acest sens fiind comasarea acestora, transmite Mediafax.

“Corect ar fi invers, sã avem întâi alegeri parlamentare şi dupã aceea pe cele locale. Se poate ajunge la acest lucru, inversarea alegerilor într-o perspectivã mai lungã, iar primul pas este comasarea alegerilor”, a spus Kelemen Hunor, adãugând cã o astfel de comasare “nu lezeazã în niciun fel drepturile cetãţenilor la alegeri libere şi niciun articol din Constituţie”.

Referindu-se la criticile aduse UDMR pe acest subiect de preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, Kelemen a spus cã nu-şi dã seama “când este serios şi când glumeşte”, dar îl poate asigura cã o comasare a alegerilor nu reprezintã niciun fel de pericol la adresa democraţiei.

Kelemen Hunor a adãugat cã Szasz Jeno “este în comunism şi cu capul şi cu sufletul demult”, declarându-se convins cã Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), înregistrat recent, nu va avea mai mult succes decât partidul lui Szasz Jeno.

“Vedeţi cum stau în sondaje, au patru-cinci la sutã şi în secuime”, a spus Kelemen Hunor, care, întrebat despre unul dintre iniţiatorii PPMT, Tokes Laszlo, a spus cã acesta este membru UDMR.

“Este membru UDMR, este aliatul nostru, vicepreşedinte al Parlamentului European din partea UDMR, doar cã acum lipseşte”, a spus Kelemen Hunor.

Kelemen s-a referit şi la propunerea senatorului UDMR Frunda Gyorgy, ca viitorul Consiliu al Reprezentanţilor Unionali (CRU) sã analizeze protocolul semnat de Uniune cu PDL.

“Domnul Frunda a solicitat o analizã, nu o renegociere. Noi facem o astfel de analizã la fiecare şase luni, fiecare formaţiune face o astfel de analizã. Urmeazã ca la sfârşitul anului sã aibã loc, în mod firesc. Sunt lucruri care s-au fãcut şi lucruri care nu s-au pus în aplicare. De când sunt eu în politicã, bilanţul de fiecare datã era destul de echilibrat”, a spus Kelemen.

ªi senatorul UDMR Frunda Gyorgy a spus, sâmbãtã, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, cã ar trebui schimbatã ordinea alegerilor, astfel ca în România sã aibã loc întâi alegeri parlamentare şi pe urmã alegeri locale, cum se întâmplã în multe ţãri europene.

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, declara, joi, cã prelungirea mandatului aleşilor locali cu şase luni, prin comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi organizarea acestora în noiembrie, ar reprezenta un prim pas cãtre dictaturã. Szasz spunea cã, potrivit legii, mandatul primarilor, al consilierilor locali şi judeţeni poate fi prelungit, prin lege organicã, doar în caz de rãzboi sau catastrofã. Astfel, potrivit liderului PCM, se poate susţine cã cei care iniţiazã acum comasarea alegerilor şi, implicit, prelungirea mandatului de patru ani al aleşilor locali, recunosc cã, dacã nu este rãzboi în România, este catastrofã.

Cele mai citite

Tragedie la pelerinajul de la Mecca. 14 persoane au murit

Pelerinajul anual musulman Hajj în Arabia Saudită a fost marcat de o tragedie pentru pelerinii iordanieni, după ce 14 persoane din Iordania au pierit...

Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei a început tratamentul împotriva țânțarilor și căpușelor

Primarul general, Nicușor Dan susține că Primăria Capitalei a început tratamentul împotriva țânțarilor și căpușelor. Anunțul primarului general pe acest subiect a fost făcut în...

O filială a Al-Qaida revendică responsabilitatea pentru atacul din Burkina

Gruparea Jama'a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin (JNIM), afiliată Al-Qaida, a revendicat responsabilitatea pentru un atac din 11 iunie, în urma căruia au fost uciși...
Ultima oră
Pe aceeași temă