20.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSportIliescu: „Fifty-fifty nu e echitabil"

Iliescu: „Fifty-fifty nu e echitabil”

Negocierile dintre PSD şi PNL decurg, potrivit liderului Victor Ponta, în ritm aşa de accelerat încât Alianţa pentru Democraţie ar putea fi conturată înainte de luna martie. Totuşi, social-democraţii au probleme în a accepta două dintre condiţiile liberale: PNL să dea candidatul pentru prezidenţiale, iar restul funcţiilor să fie împărţite 50-50%.

 

În privinţa desemnării prezidenţiabilului Alianţei, s-a stabilit de principiu ca aceasta să se facă în funcţie de sondaje. Cu alte cuvinte, cel mai bine plasat în preferinţele electoratului să fie candidatul comun. Dacă situaţia actuală se păstrează până în 2014, candidat ar urma să fie, prin urmare, Crin Antonescu. Situaţie care nu-i încântă pe toţi social-democraţii din conducerea PSD. „Eu, ca membru al PSD, sunt învăţat să dau candidat şi la preşedinţie, şi ca premier”, a declarat pentru RL vicepreşedintele Ion Toma.

În ceea ce priveşte împărţirea locurilor de parlamentar şi a celorlalte funcţii după principiul parităţii, şi aici social-democraţii au obiecţii. „Nu e tocmai confortabil pentru PSD să mergem pe ponderea de 50-50%”, a arătat Toma. În opinia acestuia, ar trebui ca la alegerile locale din primăvara lui 2012 PSD şi Alianţa de Centru-Dreapta (adică PNL şi Partidul Conservator) să meargă pe liste separate şi, în funcţie de ponderea obţinută în primării şi consilii judeţene, să fie stabilit raportul pentru parlamentare. La rândul său, vicepreşedintele Titus Corlăţean consideră că ar trebui să se ţină seama de „zestrea” fiecărui partid: „Ponderea în preferinţele publicului reprezintă un criteriu obiectiv şi cred că ar trebui să fie luat în considerare”.

Ideea liberalilor de a negocia de pe picior de egalitate îl nemulţumeşte şi pe preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. „Fifty-fifty nu mi se pare echitabil”, a comentat pentru RL, liderul social-democrat. Iliescu pare să agreeze mai degrabă varianta în care fiecare partid merge singur în alegeri, urmând ca în funcţie de rezultatul votului să se împartă guvernarea. Totodată, fostul preşedinte consideră prea optimist termenul avansat de Victor Ponta pentru încheierea negocierilor şi parafarea actului de naştere a noii alianţe politice. „Nu cred că e bine să ne grăbim. Trebuie să discutăm fiecare variantă, să armonizăm perspectivele fiecăruia dintre cele trei partide”, ne-a declarat Iliescu.

În tabăra liberală, în ciuda afirmaţiilor lui Crin Antonescu – potrivit cărora Alianţa de Centru-Dreapta va negocia pe principiul parităţii cu PSD -, preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, vede lucrurile mai nuanţat: „Dacă la centru putem avea 50-50%, în teritoriu cred că PSD e mai bine organizat şi trebuie să ţinem cont de puterea fiecărui partid”.

 

Cele mai citite

Circulația pe Transalpina, oprită în acest weekend

Circulaţia rutieră va fi oprită, sâmbătă şi duminică, pe drumul naţional DN 67C, pentru desfăşurarea competiţiei sportive „Transalpina Master Challenge”. Potrivit Direcției Regionale de Drumuri...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă