22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSportGuvernul "Ei cu Ei" va fi condus de Stolojan

Guvernul “Ei cu Ei” va fi condus de Stolojan

» Theodor Stolojan a fost desemnat pentru sefia viitorului guvern, format in principal din PSD si PD-L, in conditiile in care participarea UDMR este inca incerta.

» Imediat dupa anuntul de la Cotroceni, candidatul la functia de premier a continuat la Senat negocierile cu social-democratii pentru convenirea "Parteneriatului pentru Romania".

» Grupurile de lucru ale celor doua partide incep sa creioneze programul de guvernare, dat fiind ca in termen de zece zile Stolojan trebuie sa vina si cu programul si cu echipa de ministri in fata noului Parlament.

"Numele premierului desemnat este Theodor Stolojan", a fost propozitia prin care presedintele Traian Basescu a pus practic capat celor cinci zile de negocieri oficiale intre partide si inca altor cinci de "tatonari". Anuntul oficial a urmat intalnirii de la miezul zilei cu partidele parlamentare, cand reprezentantilor PSD, PD-L, PNL, UDMR si ai minoritatilor nationale le-a fost adus la cunostinta numele candidatului la functia de premier. "Am avut in vedere un om capabil, pe de-o parte, sa inteleaga resorturile crizei economice si sa poata sa o gestioneze, iar pe de alta parte un om cu suficienta autoritate pentru a putea gestiona buna functionare a Guvernului si a institutiilor statului intr-o perioada in care Romania devine tot mai afectata de efectele crizei economice si financiare globale", a spus seful statului inainte de a-l invita la microfon pe Stolojan.

 

In noua sa calitate, prim-vicele PD-L a precizat ca primele sale doua obiective vizeaza realizarea programului de guvernare, in colaborare cu reprezentantii PD-L, PSD si UDMR, si formarea echipei guvernamentale, astfel incat sa fie cerut Parlamentului votul de investitura "cel mai tarziu" pe 22 decembrie. "Daca acest Guvern va fi investit, si sunt convins ca va fi investit de Parlament, avem doua misiuni extrem de urgente: de a pregati proiectul de buget pentru anul 2009 tinand seama de programul de guvernare si, de asemenea, de a relansa reforme esentiale pentru progresul Romaniei, respectiv reforma in educatie, reforma administratiei publice, reforma sanatatii si alte reforme extrem de necesare tarii noastre", a mai spus Stolojan.

Imediat dupa anuntul de la Palatul Cotroceni, prim-vicele PD-L s-a dus la Senat pentru a continua negocierile cu reprezentantii PSD. "De abia acum urmeaza greul", a spus Stolojan inainte de a intra la o noua runda de discutii cu social-democratii. Binedispusi si optimisti cu privire la rezultatele negocierilor s-au aratat a fi si ceilalti lideri PD-L: Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur si Radu Berceanu. "Fraza zilei este «Negociem, negociem, negociem»", a aratat Boc inainte de a intra sa discute cu Mircea Geoana, Daniela Popa, Ilie Sarbu, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc, Constantin Nita, Marian Oprisan, Miron Mitrea, Gheorghe Nichita, Nicusor Constantinescu, Liviu Dragnea si Constantin Nicolescu.

Principalele principii pe baza carora vor realiza PD-L si PSD asa-numitul "Parteneriat pentru Romania" au fost convenite inca de marti seara. Stransi in biroul presedintelui Ilie Sarbu, liderii celor doua partide au discutat pret de circa o ora si jumatate, pentru a anunta la sfarsit ca se prefigureaza "un compromis rational" si "la solutii exceptionale, solutii exceptionale". Primul care a iesit sa vorbeasca despre "punctele de vedere relativ comune" identificate in programele PSD si PD-L a fost chiar liderul democrat-liberalilor, Emil Boc. Dupa ce si-a exprimat regretul ca "PNL s-a autoexclus de la un asemenea parteneriat cu PD-L", Boc a detaliat aspectele pe care pesedistii si pedelistii le-ar avea in comun: necesitatea crearii de locuri de munca, mentinerea cotei unice, dar cu introducerea unor masuri suplimentare de protejare a persoanelor "aflate in nevoie", dezvoltarea infrastructurii si a agriculturii, absorbtia fondurilor comunitare sau descentralizarea "reala" a administratiei locale.

 

"Este nevoie de o combinatie intre o politica de dreapta de creare a bogatiei, pentru ca trebuie sa creezi bogatie inainte sa o distribui, si o solidaritate activa, pe care o avem si noi", a mai spus Boc.
Pe langa aspectele convenite marti seara, liderii PSD si PD-L au stabilit ieri sa puna in actiune "grupurile de lucru" pentru redactarea programului de guvernare. Pentru definitivarea proiectului numit "Parteneriat pentru Romania", pesedistii si pedelistii se vor intalni si astazi pentru a discuta atat "aspecte politice, care tin de pilda de UDMR", dupa cum a declarat Boc, cat si compatibilizarea punctelor din programele PSD si PD-L, astfel incat sa rezulte un Executiv "stabil si rapid" si un program de guvernare "fara distrugerea identitatilor". La randul lui, Mircea Geoana a precizat ca s-a convenit ca grupurile de lucru sa-si inceapa "in ritm alert" activitatea de redactare a programului de guvernare.

 

In ceea ce priveste desemnarea lui Stolojan, liderul PSD s-a multumit sa arate ca social-democratii ar fi dat dovada de "flexibilitate". "Nu am dorit sa cream din persoana primului-ministru un element de blocaj. Suntem in fata unei situatii mult prea serioase pentru Romania ca aceste elemente sa blocheze un acord istoric intre aceste doua formatiuni politice", a mai spus Geoana. seful social-democratilor a precizat insa ca ar vrea ca vicepremierului din partea PSD sa-i revina atributii consistente.
Pe de alta parte, chiar daca mai multi lideri ai PD-L si PSD au spus ca nu ar fi discutat despre persoanele ce vor primi sefia ministerelor si ca mai intai se termina de negociat protocolul de colaborare, din tabara social-democrata au fost afirmate pareri "pro" sau "contra" unor nume.

Primarul Radu Mazare, de pilda, a declarat ca Ministerul Justitiei ar trebui sa revina PSD sau unui independent, dar nu Monicai Macovei. La randul sau, liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, a precizat ca partidul sau va revendica ministerele Finantelor si Muncii, pe motiv ca doar astfel si-ar putea pune in practica politicile sociale din programul electoral, precum majorarea alocatiilor pentru copii, dublarea salariului minim sau introducerea pensiilor de la CAP in sistemul de stat.

» Ce are de rezolvat Stolojan
Prima problema pe care trebuie sa o rezolve, alaturi de liderii PD-L, consta in multumirea "partenerilor" de la UDMR, a caror participare la guvernare a fost convenita inainte ca PSD sa-si conditioneze colaborarea de lasarea in opozitie a maghiarilor.
Apoi este problema impartirii portofoliilor ministeriale. Dupa prima runda de negocieri, surse din cele doua partide au acreditat ideea ca in disputa au ramas Ministerele Transporturilor, Apararii, Finantelor si Justitiei. Aceasta deoarece fiecare dintre cele patru portofolii sunt revendicate si de lideri ai PSD, si de lideri ai PD-L. Transporturile sunt cerute de Radu Berceanu (PD-L) si de Liviu Dragnea si Dan Nica (PSD), Finantele sunt disputate de Mihai Tanasescu sau Florin Georgescu (PSD) si de Ionut Popescu sau chiar Adriean Videanu (PD-L).

La Aparare, au fost vehiculate numele consilierului prezidential Mihai Stanisoara si al purtatorului de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. In ceea ce priveste Justitia, PD-L ar vrea sa ofere acest portofoliu Monicai Macovei, in vreme ce PSD doreste acest minister, dar cei care ar putea sa-l ocupe s-au aratat reticenti in a accepta provocarea, pe motiv ca va fi unul dintre domeniile cel mai greu de  gestionat.

Cele mai citite

Sute de mii de oameni sunt în stradă în Franța împotriva ascensiunii extremei drepte la alegerile europarlamentare

UPDATE: Sunt violențe între manifestanți și polițiști la Paris după ce un agent al forțelor de ordine a smuls un steag al unuia dintre...

SUA se pregătesc pentru un val de căldură sufocant

Vaste regiuni din centrul şi estul Statelor Unite se pregătesc pentru un val de căldură sufocant săptămâna viitoare, cu temperaturi ce ar urma să...

Ciolacu subliniază că el va decide cine va fi comisarul european din partea României și nu Iohannis

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că atributul desemnării comisarului european este al primului ministru, dar precizează că va avea discuţii şi în coaliţie şi cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă