11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportFotbalRomânia merge la EURO după o „secetă” de 8 ani. Declarațiile selecționerului

România merge la EURO după o „secetă” de 8 ani. Declarațiile selecționerului

Echipa națională de fotbal a României s-a calificat la EURO 2024, după ce a învins Israelul cu scorul de 2-1, grație golurilor marcate de George Pușcaș și Ianis Hagi.

După opt ani de absență, România va participa din nou la un turneu final de Campionat European. La 30 de ani și o zi distanță de seara magică de la Cardiff, când naționala antrenată de Anghel Iordănescu obținea biletele pentru Mondialul din SUA, învingând Țara Galilor cu 2-1, în urma reușitelor lui Gheorghe Hagi și Florin Radu Răducioiu, „tricolorii” au disputat un nou joc decisiv, cu calificarea la un turneu final pe masă.

Ca într-un arc peste timp, pe banca tehnică s-a aflat tot Iordănescu, doar că de această dată Edward, iar în teren a strălucit iarăși tricoul lui Hagi, purtat de fiul „Regelui”, Ianis.

Pe „Pancho Arena” din Felcsut, Israel a deschis scorul în minutul 2, prin veteranul Eran Zahavi, dar România a revenit pe tabelă și a câștigat cu 2-1, grație golurile marcate de George Puşcaş (10) şi Ianis Hagi (63). România a jucat ultimele 12 minute în inferioritate numerică, după ce Mihăilă a fost eliminat pentru o intrare dură la Turgeman.

În urma acestui acest rezultat, România va bifa a șasea prezență la un EURO, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016. „Tricolorii” au preluat șefia grupei, cu 19 puncte, profitând și de pasul greșit al Elveției, care a remizat pe teren propriu cu Kosovo, scor 1-1.

Ce a spus selecționerul

La final, selecționerul Edward Iordănescu și-a elogiat jucătorii pentru caracterul demonstrat pe parcursul preliminariilor.

„Este o bucurie fantastică, mă încearcă un sentiment de mândrie, pentru că antrenez un grup extraordinar. Sunt jucători în care am crezul din prima clipă, niciodată nu am încetat să cred în ei. Toţi merită felicitaţi, şi cei de aici şi cei care şi-au adus contribuţia pe parcurs. E un privilegiu să antrenezi jucători cu asemenea caracter. E un moment frumos. Calificarea s-a obţinut matematic acum, dar ea s-a obţinut cu eforturi şi cu fiecare picătură de sudoare pe care au lăsat-o aceşti jucători pentru echipa naţională. Suntem mândri că vom fi la EURO”, a spus tehnicianul la postul Prima TV.

Iordănescu le-a mulțumit atât celor care i-au dat credit, cât și celor care l-au contestat: „Trebuie să mulţumesc celor care au crezut în noi, precum şi celor sceptici, care pe parcurs au venit lângă noi. Şi, bineînţeles, le mulţumesc tuturor celor care iubesc echipa naţională a României. Suntem fericiţi şi mergem cu încredere înainte. Îi mulţumesc lui Dumnezeu, sunt un om credincios şi Dumnezeu a fost alături de noi tot timpul”.

Selecționerul a vorbit și despre ultima confruntare din grupă, cu Elveția, care va avea loc pe Arena Națională. „Cu Elveţia vom evolua cu 50.000 de oameni în spate şi deja simt un sentiment de responsabilitate. Sper să îi bucurăm. Suntem echipă calificată la EURO şi trebuie să avem o prestaţie bună”, a afirmat selecţioneru

Calificate matematic, România și Elveția se întâlnesc marți, pe Arena Națională, în epilogul Grupei I. Pentru a termina preliminariile pe primul loc, „tricolorii” trebuie să nu piardă în fața naționalei conduse de Murat Yakin. În acest context, România ar fi repartizată în a doua urnă valorică la tragerea la sorți pentru grupele EURO 2024. În cazul în care ar pierde cu Elveția, naționala ar putea pica în urna a treia sau chiar a patra prin jocul rezultatelor.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă