0.7 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSportFotbalIordănescu, înaintea meciului cu Elveția: „E datoria noastră să dăm totul pentru...

Iordănescu, înaintea meciului cu Elveția: „E datoria noastră să dăm totul pentru a rămâne neînvinşi”

Selecţionerul Edward Iordănescu a declarat că naționala României are datoria să dea totul în partida cu Elveţia, pentru a termina preliminariile pe primul loc în Grupa I.

„Aş vrea să ne concentrăm mai mult la ceea ce urmează şi să nu rămân blocaţi în ceea ce a fost, chiar dacă e vorba de o performanţă fantastică. Am trăit momente euforice incredibile după această performanţă, am îndeplinit un obiectiv în care puţini credeau. Momentele astea de euforie trebuie şi ele trăite şi consumate, însă mâine ne aşteaptă un joc de o importanţă mare şi care ne obligă. Spre deosebire de noi, Elveţia nu a trăit momente de euforie, pentru că este sub obiectivul propus. A venit foarte motivată, capacitată şi probabil şi rănită. Pentru noi e foarte important ca aceste ore pe care le avem să le gestionăm cât mai bine să recalibrăm grupul, să ne regenerăm fizic şi să facem cinste celor care vor veni la stadion alături de noi. Ne-am îndeplinit obiectivul pe care ni l-am propus, dar acum avem altul. Avem o altă ţintă, avem şansa de a termina pe primul loc şi e datoria noastră să dăm totul să rămânem neînvinşi. Nu va fi deloc uşor, dar avem şansa de a termina pe primul loc”, a declarat Iordănescu, luni, într-o conferinţă de presă.

Tehnicianul a precizat că grupul de jucători pe care îl coordonează s-a ridicat la un alt nivel odată cu obţinerea calificării la EURO 2024 şi că nu trebuie să se mulţumească doar cu această performanţă.

„Este un grup care a învăţat ca niciodată să nu renunţe la luptă şi mâine seară trebuie să fie din nou în picioare şi să fie pregătit să lupte. Am câştigat un statut, acum suntem echipă calificată la European şi asta ne obligă, provocarea este maximă. Provocarea pentru noi este foarte mare să ne prezentăm cât mai bine. Întâlnim jucători de la cel mai mare nivel, care joacă la cluburi de top, campioni cu cluburile lor. Va trebui să ne refacem şi din punct de vedere energetic, pentru că Elveţia vine conectată, în schimb, noi, prin bucuria calificării, cu siguranţă că am ieşit un pic din concentrare. Mai mare este riscul să ne mulţumim cu ceea ce am realizat până acum şi până la urmă e normal să fim fericiţi, să ne entuziasm pentru că ne am îndeplinit obiectivul. Ăsta este riscul major, să ne mulţumim cu atât. Avem o datorie în primul rând faţă de noi, să nu uităm însă că odată ridicat nivelul şi pretenţiile sunt altele, dar şi aşteptările sunt altele, şi trebuie să ne ridicăm la nivelul lor”, a completat selecţionerul.

Edward Iordănescu spune că partida cu Elveţia va fi pe viaţă şi pe moarte, deschisă oricărui rezultat.

„Ne-am asumat acest obiectiv, dar în acelaşi timp vom întâlni un adversar cu multă calitate, care doar el ştie de ce a ajuns în această situaţie. Va fi o confruntare pe viaţă şi pe moarte pentru primul loc şi deschisă oricărui rezultat, asta este realitatea. Şi nu vreau să cădem în greşeala de a fi foarte trişti dacă nu reuşim. Eu am încredere că putem reuşi asta, dar să nu uităm că obiectivul a fost calificarea. Menirea mea cum este să pregătesc cât mai bine turneul final din toate punctele de vedere şi să mă asigur că echipa va putea să treacă la nivelul următor. Avem potenţial să facem o figură frumoasă la turneul final”, a afirmat Iordănescu.

Echipa națională de fotbal a României s-a calificat la EURO 2024, după ce a învins Israelul cu scorul de 2-1, grație golurilor marcate de George Pușcaș și Ianis Hagi.

Pe „Pancho Arena” din Felcsut, Israel a deschis scorul în minutul 2, prin veteranul Eran Zahavi, dar România a revenit pe tabelă și a câștigat cu 2-1, grație golurile marcate de George Puşcaş (10) şi Ianis Hagi (63). România a jucat ultimele 12 minute în inferioritate numerică, după ce Mihăilă a fost eliminat pentru o intrare dură la Turgeman.

În urma acestui acest rezultat, România va bifa a șasea prezență la un EURO, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016. „Tricolorii” au preluat șefia grupei, cu 19 puncte, profitând și de pasul greșit al Elveției, care a remizat pe teren propriu cu Kosovo, scor 1-1.

Calificate matematic, România și Elveția se întâlnesc marți, pe Arena Națională, în epilogul Grupei I. Pentru a termina preliminariile pe primul loc, „tricolorii” trebuie să nu piardă în fața naționalei conduse de Murat Yakin. În acest context, România ar fi repartizată în a doua urnă valorică la tragerea la sorți pentru grupele EURO 2024. În cazul în care ar pierde cu Elveția, naționala ar putea pica în urna a treia sau chiar a patra prin jocul rezultatelor.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă