14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportFormula 1Opt amânări pentru un tun imobiliar de 24 milioane €

Opt amânări pentru un tun imobiliar de 24 milioane €

Proces greu în re­cursul din dosarul Afacerii „Aviasan“, un tun imobiliar de 24 milioane euro, în care au fost condamnați la închisoare mai mulți foști și actuali parlamentari, afaceriști și un procuror. Instanța de la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție a dat cea de-a opta amânare, fiind fixat un nou termen pe 29 mai.

Prin mai multe falsuri, unele dispărute între timp, gruparea a reușit în 2007, potrivit procurorilor, să obțină în instanță un teren de 39,61 ha, care aparținea fostei Aviații Utilitare „Aviasan“ de la Vânători, situată la nord de Galați. Este zona de dezvoltare imobiliară a orașului și la prețurile din acea perioadă, cele aproape 40 ha erau evaluate la 24 milioane euro. Inițial, dosarul a fost soluționat cu neînceperea urmăririi penale de către Parchetul Tribunalului Galați. În 2012, procurorul general, Laura Codruța Kövesi, a dispus redeschiderea dosarului. După un an, un prim dosar a fost trimis în instanță, fiind judecat la Curtea de Apel Brașov.

Ani grei de închisoare: Boldea – 68, Marosy – 104

În februarie 2016, magistrații brașoveni au dispus pedepse cu închisoarea cu executare, pentru fostul deputat PDL și avocat Mihail Boldea, cel care fugise în Africa în martie 2012 când DIICOT Galați începuse ancheta în cazurile altor tunuri imobiliare, care a primit 6 ani de închisoare. Mircea Marosy, ginerele deputatului Eugen Durbacă, are de executat 7 ani de închisoare. De fapt astea sunt pedepsele contopite, pentru că Boldea fusese condamnat la 68 de ani de închisoare, iar Marosy la 104 ani. Curtea de Apel Brașov i-a condamnat la câte 3 ani de închisoare, cu suspendare și pe Valentina Cojocaru, apropiată a lui Durbacă și Matei Oprea, fratele directorului Registrului Comerțului Galați, Răducanu Oprea. Cei doi și Mircea Marosy sunt asociații firmei prin care a fost dat tunul imobiliar, Fitocom SRL Galați. Instanța din Brașov l-a condamnat la 3 ani cu suspendare și pe fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, Costache Roșca, pentru complicitate cu gruparea, procurorul făcând presiuni la OCPI Galați pentru intabularea terenului. Așa s-a ajuns la recursul aflat din septembrie 2016 pe rolul Înaltei Curți.

Marea miză: terenurile fostului „Aviasan“

Terenul de 39,6 ha pe care se afla Aerobaza „Aviasan“ a fost dintotdeauna în proprietatea comunei Vânători, fiind utilizat ca islaz comunal. În 1987, Ministerul Transporturilor l-a clasificat ca „teren cu destinaţie specială“. În 1990, fostul „Aviasan“ a devenit SC „Aviaţia Utilitară“ SA Bucureşti, iar în 1998 acţionarul unic, FPS, a hotărât divizarea în 5 filia-le teritoriale, printre care şi SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla, formată din aerobazele de la Tuzla, judeţul Constanţa şi Galaţi (Vânători). Aviaţia Utilitară SA Tuzla era doar proprieta-rul construcţiilor. În anul 2000, a avut loc privatizarea SC Aviaţia Utilitară SA Tuzla. Licitaţia organizată de FPS Constanţa a fost câştigată de constănţeanul Mircea Cristu, care, potrivit contractului 99/28.07.2000 încheiat cu FPS, a plătit 2,7 miliarde de lei vechi pe întregul pachet de 100% al acţiunilor societăţii. Cristu cumpărase  numai clădirile, instalaţi-ile și terenul de la Tuzla.  

Dosar disjuns pentru Ciucă și Durbacă

În 2013, când au trimis în judecată primul dosar al Afacerii „Aviasan“, procurorii DNA au disjuns, trimițând la Parchetul General un alt dosar în care sunt cercetați penal cei doi parlamentari în funcție. Bogdan Ciucă e cercetat pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii. Deputatul ex-ALDE Eugen Durbacă e cercetat pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit DNA, Bogdan Ciucă a cumpărat în 2008 o suprafaţă de teren de 9.020 mp pe filiera Marosy Mircea, Eftimie Carmen Rodica, Ionescu Alexandru (unchiul lui Mircea Marosy), Horia Ioan Marinescu (văr primar al lui Bogdan Ciucă). Deși au trecut patru ani, de acest dosar nu se mai știe nimic.

Arsenal de falsuri

Mircea Marosy, Valentina Cojocaru și Matei Oprea, asociați la Fitoplant SRL, au fost acuzaţi că au cumpărat construcțiile și instalațiile Aerobazei „Aviasan“ de la Galați și ulterior au apelat la serviciile avocatului Mihail Boldea pentru a revendica terenul în instanță. La dosar au fost depuse mai multe documente falsificate, printre care un antecontract de vânzare-cumpărare prin care un oarecare Daniel Severin, reprezentant al Aviației Utilitare Tuzla se obliga să vândă cele 39,6 ha către Fitoplant SRL Galați, la prețul de 300.000 lei. De fapt Severin nu avea nicio legătură cu Aviația Utilitară, fiind un tânăr din Brașov care și-a pierdut cartea de identitate în timpul unei vacanțe pe Litoral. În numele lui a fost angajat un avocat care a pledat pentru ca grupării să îi fie acordat terenul. A mai fost falsificat Certificatul de atestare a dreptului de proprietate Seria MO7 nr. 0757, care fusese eliberat de Ministerul Transporturilor pentru terenul de la Tuzla. Cu acest arsenal de falsuri a fost obținută sentința Judecătoriei Galați prin care Fitoplant SRL Galați devenea proprietara celor 39,6 ha. Procesul a durat doar 12 zile. După pronunțarea sentinței terenul a fost împărțit în 8 loturi şi vândut, toate tranzacțiile fiind realizate prin Biroul Notarial „Ciucă şi Asociaţii“, al fostului deputat PC/ALDE Bogdan Ciucă, până în decembrie președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.  

Cele mai citite

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă