24.5 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSportDeținuții români din Malaezia, vizitați de ministrul Dan Stoenescu

Deținuții români din Malaezia, vizitați de ministrul Dan Stoenescu

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, i-a vizitat pe cei patru deținuți români din Malaezia, arestați pentru trafic de droguri, informează Agerpres.

Potrivit Ministerului de Externe, Dan Stoenescu le-a transmis deținuților că statul urmărește „cu atenție” situațiile lor, iar instituțiile „fac eforturi pentru fiecare caz în parte”. 

Demnitarul român i-a vizitat în închisoarea Sungai Buloh din statul Selangor pe doi cetăţeni români acuzaţi de trafic de droguri şi ale căror procese sunt încă în derulare. Oficialul i-a vizitat şi pe cetăţeanul român condamnat la moarte, aflat în centrul de detenţie Johor, şi pe românul condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de ratan, încarcerat în centrul de detenţie Kajang, din statul Selangor. 

În cadrul vizitei de lucru, ministrul delegat a avut şi o întâlnire cu avocatul malaezian Datuk Nyananthan Sivananthan, care se ocupă de cazurile românilor, pentru a afla detalii despre procese şi demersurile juridice în curs de desfăşurare. 

„Demnitarul român a apreciat deschiderea şi atitudinea constructivă a autorităţilor malaeziene cu privire la începerea negocierilor celor trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistenţă judiciară, extrădare şi transferul persoanelor condamnate”, se arată în comunicatul MAE. 

În cazul cetăţeanului român condamnat la moarte, oficialul român, în calitate de trimis special al preşedintelui Klaus Iohannis şi al premierului Dacian Cioloş, i-a adus la cunoştinţă că a transmis autorităţilor malaeziene scrisorile celor doi înalţi demnitari în care fac apel la clemenţă. 

„Abolirea pedepsei capitale la nivel global reprezintă un obiectiv important pentru România, promovat, în calitatea sa de stat membru UE, în cadrul grupului de lucru cu privire la abolirea pedepsei capitale, precum şi în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Adunarea Generală a ONU a adoptat la 18 decembrie 2014 o rezoluţie cu privire la impunerea unui moratoriu în ceea ce priveşte pedeapsa cu moartea, România fiind unul dintre statele care a sprijinit această iniţiativă, iar demersurile noastre la nivel internaţional reprezintă paşi necesari în această direcţie, cu atât mai mult cu cât este vorba de cetăţeni români”, a adăugat demnitarul. 

Potrivit sursei citate, MAE care are ca principal obiectiv evitarea pedepsei cu moartea pentru cei patru români arestaţi în Malaezia. 

Cele mai citite

Șoc în Germania! Edin Terzic a demisonat de la Borussia Dortmund

Edin Terzic, antrenorul care a dus-o pe Borussia Dormund în finala din acest an a Ligii Campionilor, a demisionat din funcție. Decizia antrenorului german vine...

Proteste violente în Argentina. Senatul trece o parte din pachetul de reformă a lui Milei

Noul președinte al Argentinei, Javier Milei, se confruntă cu primele proteste de amploare după ce Senatul a aprobat primele legi din pachetul său de...

Temperaturi de până la 34 de grade şi disconfort termic în Bucureşti şi în alte 14 judeţe, pe parcursul zilei de joi

Judeţe din Muntenia, sudul Olteniei şi zona continentală a Dobrogei se vor afla sub Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic pe parcursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă