Premierul Dacian Cioloș a susținut duminică, într-un interviu la Radio Romania, că Parlamentul are o legitimitate mai mare decat Guvernul său, dar a avertizat ca Executivul are "instrumente directe de acțiune" pentru a face schimbările pe care clasa politică le refuză.
„Orice am spune despre ei, cei care sunt în Parlament sunt aleşi de noi, sunt aleşi de români, nu de altcineva. Din unct de vedere juridic, legal şi chiar politic, cei din Parlament au mai multă legitimitate formală decât am eu, pentru că oamenii aceia au fost aleşi, eu nu am fost ales, însă legitimitatea me izvorăşte din faptul că eu am primit un vot în Parlament pentru ca să pot să-mi fac treaba. Nu spun asta doar ca să fac plăcere cuiva, ba sunt conştient că ceea ce vaface acest guvern nu poate să o facă şi fără o consultare cu Parlamentul. Sper să avem majoritate când solicităm un vot pentru anumite legi, însă sunt conştient de faptul că Guvernul are anumite atribuţii şi anumite instrumente directe de acţiune pe care va trebui să le folosim şi să nu le asumăm noi direct ca şi guvern pentru a proceda la anumite schimbări pentru care probabil în unele cazuri există o anumită rezistenţă în clasa politică”, a spus Cioloş, într-un interviu la Radio România Actualităţi, fără a face alte precizări.
Premierul Dacian Cioloş a susţinut că le-a recomandat miniştrilor să semneze o declaraţie de integritate, astfel încât semnalul pentru transparenţă şi integritatate să fie dat chiar de la nivelul Guvernului.
„Această declaraţie de integritate pe proprie răspundere a fost semnată de miniştri, nu le-am impus eu, ci le-am recomandat. Sunt niştre criterii de integritate care au fost sintetizate de mai multe organizaţii neguvernamentale, de mai mulţi ani de zile lucrează pe acest domeniu", a declarat el.
„Mi se pare că e important, în primul rând, ca oamenii să-şi asume aceste criterii în măsura în care ei chiar le îndeplinesc şi, pe de altă parte, cred că e important să dăm şi semnalul, încă de la vârf, de la nivelul Guvernului, că vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea, pentru că transparenţă şi integritate mi se par elementele incipiente pentru o administraţie care să fie într-adevăr funcţională”, a adăugat Cioloş.
Totodată, premierul a adăugat că este important să se dea semnalul că „lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas".
„Sunt lucruri pe care, probabil, n-o să le putem face în cursul acestui an de mandat al Guvernului, dar, cel puţin, cred că e important să dăm semnalul că lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas, în interesul tuturor, şi al cetăţenilor şi al partidelor politice care vor guverna din 2017”, a mai spus Dacian Cioloş.
Premierul a anunţat că Guvernul şi-a propus să adopte proiectul de buget pe anul 2016 "pe 10-11 decembrie", precizând că miniştrii „studiază” dacă majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, adoptată în parlament se înscrie în limita de deficit”.
„Am vrea să adoptăm bugetul în guvern pe 10-11 decembrie (…) Studiem proiectul făcut de fostul guvern şi vom vedea cât e de realistă o astfel de majorare aşa încât să se înscrie în limita de deficit asumată", a spus premierul.