25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportCriza din USL se adânceşte, soluţiile sunt de avarie

Criza din USL se adânceşte, soluţiile sunt de avarie

 Relaţiile de la vârful USL au fost resetate de izbucnirea scandalului Roşia Montană. După o perioadă în care a fost în defensivă, acceptând solicitările PSD, Crin Antonescu a ieşit la atac, taxând ambiguitatea premierului în cazul Roşia Montană. Tensiunile din alianţă au provocat o întâlnire la vârful USL. La finalul acesteia, s-a identificat o soluţie de natură procedurală – formarea unei comisii speciale pentru Roşia Montană – dar tensiunile politice nu au fost rezolvate.

După ce la începutul săptămânii a anunţat că nu susţine proiectul, Crin Antonescu a punctat, din nou. “Eu cred că premierul vrea tare acest proiect, dar nu asumă răspunderea”, a acuzat liderul PNL, într-un interviu acordat ieri site-ului adevarul.ro. “Eu sunt acuzat de antepronunţare, dar primul care a spus că votează împotrivă este premierul. A început un joc destul de parşivel, asocierea mea cu domnul Blaga”, a sintetizat Antonescu strategia lui Ponta.

Crin Antonescu a arătat că, după ce el a anunţat cum va vota, nu s-a mai discutat despre proiect, ci despre el, fiind lansate şi o serie de “minciuni”. Liberalul a acuzat “campania” declanşată de PSD împotriva sa, începând cu premierul. “Premierul a reacţionat că a fost o lovitură împotriva domniei sale, deşi noi nu am anunţat decât că votăm la fel ca el”, a mai spus liderul PNL.

Crin Antonescu  a afirmat că premierul Victor Ponta a “fentat” discuţia despre exproprierile de la Roşia Montană, unde criticile au fost legat de cedarea de către statul român a drepturilor de expropriere către o companie privată.

Liderul PNL a ironizat şi argumentele prezentate de premier pentru a justifica faptul că va vota în Parlament împotriva proiectului pentru că i-a promis soţiei.  ” În calitate de prieten politic îl sfătuiesc să nu mai meargă pe această linie. Nu poti incerca să faci nişte lucruri fără să îti asumi responsabilitatea”, a comentat liderul PNL.

Mai mult, Antonescu a spus că într-o situaţie similară nu ar fi pus liniştea familială înaintea intereselor naţionale. “Şi dacă i-aş fi promis soţiei sau copilului, dacă aş fi fost prim minisitru şi constatam că este mai important pentru naţiunea mea, mi-aş fi incălcat cuvântul”, a comentat Antonescu.

Întâlnire la vârful USL

După atacul dur al lui Antonescu, Ponta a jucat din nou cartea premierului preocupat de mersul guvernării şi dornic să nu intre în polemici politice: “Nu m-aţi auzit în trei ani de zile criticându-l pe domnul Antonescu”, respectiv “o politică serioasă nu se face prin polemici publice”.

Pe fondul escaladării tensiunilor, liderii USL,  în frunte cu cei doi co-preşedinţi, s-au întâlnit la cabinetul preşedintelui Senatului. La discuţii au mai participat Daniel Chiţoiu, Radu Stroe, Dan Radu Ruşanu şi Liviu Dragnea.

Premierul a explicat că dialogul vizează “buna funcţionare a coaliţiei guvernamentale”, el spunând că nu crede că se pune problema ruperii actualei majorităţi.

Cu toate acestea, la final liderii USL nu au prezentat o soluţie pentru buna funcţionare a alianţei şi au rămas pe poziţii divergente. “Eu mi-am reafirmat convingerea că e un proiect care în mod normal se asumă sau nu de către Guvern. Premierul a rămas pe ideea că proiectul a fost înaintat în Parlament”, a declarat Crin  Antonescu, referindu-se la întâlnirea cu Victor Ponta.

El  a anunţat revenirea la ideea unei Comisii parlamentare speciale pentru Roşia Montană şi retragerea procedurii de urgenţă pentru proiectul de lege.

“PSD a convenit să revenim pe comisie specială în Parlament, deci să se retragă procedura de urgenţă”, a mai spus liderul PNL.

Cu o seară înainte, Victor Ponta susţinuse că nu are o relaţie tensionată cu Crin Antonescu. Premierul a mai spus că i se pare logic însă ca înainte de a lua o decizie politică să fie cunoscut şi dezbătut proiectul, însă Vasile Blaga şi apoi Crin Antonescu şi-au anunţat poziţia de respingere a legii.

Ponta a mai spus că a fost împotriva Proiectului Roşia Montană înainte să cunoască detalii despre proiect pentru că era susţinut de Traian Băsescu, ceea ce, în opinia sa, sigur era “ceva rău”, dar acum crede că există beneficii şi pericole dacă nu se face proiectul. El însă va vota împotriva proiectului, pentru că a promis acest lucru soţiei sale, Daciana, şi altor europarlamentari români. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Defecțiune la metrou, ce afectează intervalul de timp la care sosesc trenurile

Circulaţia trenurilor de metrou pe Magistrala 2 Berceni - Tudor Arghezi se desfăşoară momentan la un interval de 6 minute, din cauza unor defecţiuni...

Bătaie în Parlament: Florin Roman, bătut de Dan Vîlceanu -VIDEO

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament, între Dan Vîlceanu şi Florin Roman, care a avut loc în antecamera sălii de plen, în...

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...
Ultima oră
Pe aceeași temă