20.7 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSportCrin Antonescu: Din punct de vedere al bătăliei politice, referendumul a trecut

Crin Antonescu: Din punct de vedere al bătăliei politice, referendumul a trecut

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat joi seară că referendumul a trecut din punct de vedere al bătăliei politice.

“Chiar dacă decizia CC înseamnă o amânare neaşteaptă a verdictului, cred că toţi trebuie să constatăm un lucru: această amânare are, în fond, la originea ei convingerea Curţii că în procesul democratic contează fiecare vot şi contează voturile oamenilor reali. Este, cred, în acest fundament de salutat al deciziei Curţii încă o dovadă că democraţia are sens atunci când înseamnă însumarea exprimării libere a fiecărui cetăţean”, a declarat Crin Antonescu.

Preşedintele intermiar a mulţumit presei pentru dezbaterile organizate în ultimele zile pe tema referendumului.

“Cred că un merit la această evoluţie benefică a lucrurilor îl are presă şi opinia publică, care în toate aceste zile a discutat aceste probleme care ne privesc pe toţi. Merită să facem în democraţie elogiul libertăţii de exprimare”, a spus Antonescu.

Crin Antonescu a dat asigurări că România nu va trece printr-o perioadă de instabilitate până la aflarea verdictului Curţii Constituţionale privind validarea referendumului.

“Vom avea o decizie definitivă a Curţii şi vom şti dacă vom avea alegeri prezidenţiale sau nu în 12 septembrie. Asta nu înseamnă că România traversează până atunci o perioadă de instabilitate.

În România există un Guvern pe deplin legitim şi care lucrează cu toate instituţiile sale, există un Parlament pe deplin legitim, în România există instituţia prezidenţială chiar sub titlul de interimat care va funcţiona şi ea.

Toate instituţiile financiare, politice, de altă natură, internaţionale au în România pentru toată această perioadă interlocutori oficiali, pe deplin calificaţi şi pe deplin legitimi.

Guvernul are misiunea în toată această perioadă să revină la treburile sale curente, la problemele serioase cu care România se confruntă.

Din punct de vedere al bătăliei politice, referendumul a trecut. MAI va trebui să îşi facă cu toată eficienţa datoria până la data stabilită de CCR şi de atunci încolo. Totuşi, bătălia politică în acest moment s-a încheiat, ea va reîncepe spre sfârşitul acestei toamne, când vom avea cu siguranţă alegeri parlamentare şi, în opinia mea, destul de probabil şi alegeri prezidenţiale”, a declarat Crin Antonescu.

Preşedintele interimar şi-a încheiat discursul de la Palatul Cotroceni într-o notă optimistă.

“România este un stat de drept care poate să se gândească cu optimism şi încredere la viitor”, a conchis Crin Antonescu.

Cele mai citite

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...

NATO, alături de Estonia după incidentul de la graniţa cu Rusia

NATO și-a exprimat solidaritatea cu Estonia în urma unui incident recent la granița cu Rusia, a anunțat vineri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens...

Agenția anticorupție din Ucraina investighează o presupusă scurgere de informații

Principalul responsabil anticorupție din Ucraina și-a suspendat vineri adjunctul principal, în timp ce anchetatorii investighează o presupusă scurgere de informații în cadrul unei agenții...
Ultima oră
Pe aceeași temă