22.2 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSportCodurile, asumate astazi in Parlament

Codurile, asumate astazi in Parlament

Cabinetul Boc isi asuma astazi raspunderea pentru Codul Penal si Codul Civil, la capatul unei semidezbateri cu societatea civila si a unui lung sir de critici aduse modificarilor operate. PNL isi mentine decizia de a depune o motiune de cenzura.

In doua sedinte separate, premierul Emil Boc isi va asuma in fata parlamentarilor, in numele Guvernului, raspunderea pentru Codul Civil si Codul Penal, realizate intr-un timp aproape record sub presiunea raportului pe Justitie pe care il va intocmi Comisia Europeana. Executivul a renuntat totusi la forma Predoiu a Codurilor si isi asuma raspunderea pe variantele rezultate din dezbaterea celor doua subcomisii parlamentare conduse de ministrul Victor Ponta si deputatul PDL Daniel Buda.
Liberalii si-au reiterat ieri decizia de a depune o motiune de cenzura ca urmare a demersului Executivului. Potrivit presedintelui PNL, Crin Antonescu, nu va fi vizata doar asumarea raspunderii, ci actiunea "va avea incarcatura unei motiuni de cenzura adresate intregii activitati a Guvernului in aceste sase luni". Aceasta, in conditiile in care parlamentarii PNL nu au uzat de dreptul de a depune amendamente dupa ce conducerea Legislativului a anuntat data asumarii raspunderii, pe motiv ca "oricum sunt prea multe lucruri de schimbat". Propuneri de modificare au venit pe ultima suta de metri de la senatorii si deputatii PSD, PDL si UDMR, iar Guvernul le va discuta astazi, inaintea prezentarii in Parlament. Nu exista insa obligativitatea de a tine cont de amendamentele parlamentarilor.

Cum motiunea de cenzura a PNL are sanse minime de adoptare, Codurile vor ajunge la presedintele Traian Basescu spre promulgare. Emotii mai poate avea Guvernul doar din partea Curtii de Apel Bucuresti, care se va pronunta pe 29 iunie asupra plangerii Coalitiei "Opriti Codurile!". Reprezentantii societatii civile au sustinut ca prevederile Codurilor nu respecta jurisprudenta Curtii Constitutionale si ca Executivul si Ministerul Justitiei au incalcat legea nesupunand Codurile unei dezbateri publice.

Pedepse mai mici pentru faptele de coruptie
Printre prevederile care au starnit critici aprinse se gasesc si cele referitoare la faptele de coruptie. De pilda, pentru luarea de mita a fost redusa pedeapsa (de la 2 ani la 7 ani, fata de inchisoare de la 3 la 12 ani, cat este in momentul de fata). O reducere de pedepse a fost operata si in cazul traficului de influenta, in vreme ce alte infractiuni au ramas prinse doar in legile speciale precum Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Totodata, in noul Cod Penal a fost crescuta de zece ori (de la 200.000 lei la doua milioane lei) suma de la care se considera ca o fapta are consecinte deosebit de grave. Alte modificari fata de Codul acum in vigoare se refera la ridicarea pragului de varsta (de la 60 la 65 de ani) de la care nu se mai poate aplica pedeapsa inchisorii pe viata, iar minorilor li se va putea aplica si masura educativa a consemnarii la sfarsit de saptamana la domiciliu.

Pe de alta parte, potrivit CP actual, uciderea oricarei persoane, inclusiv a uneia bolnave incurabil, la cererea acesteia, se considera infractiune de omor simplu sau omor calificat, iar pedeapsa aplicabila este inchisoare de la 3 la 10 ani sau, respectiv, de la 3 la 15 ani. Conform noului Cod, pedeapsa pentru eutanasie consta in inchisoare de doar pana la 5 ani.
De asemenea, prostitutia nu va mai fi pedepsita cu inchisoare, dar proxenetii risca pana la 7 ani de puscarie. Hartuirea, inclusiv prin telefoane sau SMS-uri, a fost definita ca infractiune si se va pedepsi cu inchisoare sau cu amenda.

Divort la notar
Modificari importante au fost aduse si Codului Civil, incepand cu crearea posibilitatii ca sotii sa divorteze, de comun acord, nu numai pe cale administrativa, ci si prin procedura notariala. In noul Cod au fost introduse si logodna si "pensia" de intretinere de dupa divort.
Au fost modificate, printre altele, si conditiile in care se poate realiza prelevarea de organe de la persoanele decedate: numai cu acordul scris, exprimat in timpul vietii, de persoana decedata sau cu acordul scris al rudelor.

Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...

Gabriela Firea vrea să facă metrou până în orașul Voluntari, unde e primar soțul, Florentin Pandele

Gabriela Firea anunță că, dacă va fi din nou aleasă primar general al Capitalei, va prelungi metroul din București până în orașul Voluntari, unde...

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, „zburat” din bordul administrativ de la Romsilva

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a primit recent un cadou neplăcut din partea ministrului PNL al Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind ejectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă