20.4 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăSocialEvenimentImediat după alegerile locale se măresc amenzile. Creșterea salariului minim brut implică...

Imediat după alegerile locale se măresc amenzile. Creșterea salariului minim brut implică și creșterea amenzilor

Salariul minim brut crește cu 400 de lei, de la 3300 la 3700 de lei, începând din data de 1 iulie 2024, dar creșterea salariului minim implică și creșterea valorii punctului de amendă.

Majorarea salariului minim a fost discutată la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, din data de 23 mai 2024. La această întâlnire, premierul Ciolacu a avut consultări cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor. Potrivit Guvernului României, tema centrală a întâlnirii de la Palatul Victoria a fost “nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată”.

“Șeful Executivului a discutat împreună cu partenerii de dialog social contextul și efectele majorării salariului minim brut pe țară garantat în plată de la 3.300 de lei lunar, cât este în prezent, la 3.700 de lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024. Aceasta va reprezenta o creștere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei. De asemenea, deducerea fiscală de 200  de lei se va menține până la sfârșitul anului”, precizează comunicatul transmis de Guvernul României.

”Creșterea veniturilor și protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acțiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului. Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie.  Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Alte teme discutate în reuniunea Consiliului Național Tripartit au fost asigurarea forței de muncă, atragerea banilor puși la dispoziția României prin PNRR precum și “decuplarea punctului de amendă de valoarea salariului minim pe economie”. Guvernul României n-a precizat detalii suplimentare cu privire la această decuplare, deci nu se știe dacă decuplarea va fi sau nu aprobată. Potrivit OUG nr. 115 / 2023, aprobată de Executiv în decembrie 2023, valoarea punctului de amendă reprezintă 5 la sută din salariul minim brut pe țară garantat în plată. Conform acestui calcul, punctul de amendă este acum în valoare de 165 de lei (față de 145 de lei, cât a fost pe parcursul anului 2023).

Dacă valoarea punctului de amendă nu este decuplată de salariul minim brut, ar însemna că, de la 1 iulie, punctul de amendă se scumpește de la 165 la 185 de lei. În concluzie, toate amenzile de circulație, prin care sunt penalizați șoferii, ar deveni mai mari. Scumpirea punctului de amendă îi va afecta pe toți șoferii care comit contravenții. În schimb, creșterea salariului minim brut îi va ajuta doar pe acei angajați care sunt plătiți cu salariul minim.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Alexandru Roşca (CSC Şelimbăr) a semnat cu Dinamo

Echipa de fotbal Dinamo București a făcut public un transfer important, aducând în lotul său pe portarul Alexandru Roșca. Acesta a fost achiziționat de...

Sebastian Burduja: Consultare publică pentru Strategia Energetică a României 2025-2035

Sebastian Burduja a anunțat pe 14 iunie că Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035, cu...

Avion, nevoit să aterizeze de urgență, din cauza furtunii de noaptea trecută. 3 membri ai echipajului au necesitat îngrijiri medicale

Avionul Airbus 320 al companiei WizzAir a intrat noaptea trecută în zona de furtună din dreptul aeroportului Craiova. Turbulența severă întâlnită a produs probleme medicale...
Ultima oră
Pe aceeași temă