16.8 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSportChiuariu: Susţinem mandat prezidenţial de 4 ani, interzicerea demnităţilor pentru fostul preşedinte

Chiuariu: Susţinem mandat prezidenţial de 4 ani, interzicerea demnităţilor pentru fostul preşedinte

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu a declarat, miercuri, la finalul discuţiilor cu grupurile parlamentare, că în cazul revizuirii Constituţiei este susţinută ideea revenirii la un mandat de 4 ani pentru şeful statului şi interzicerea ocupării de demnităţi publice după finalizarea mandatului, informează Mediafax.

“Le-am propus colegilor mei să avem un articol care să se refere expres la neutralitatea exercitării funcţiei de preşedinte, la interzicerea oricăror forme de partizanat politic şi la interdicţia de a ocupa, după finalizarea mandatului de preşedinte, de a face parte din partide politice, de a candida la alegeri şi de a îndeplini alte demnităţi publice, în sensul asigurării imparţialităţii. Pentru că dacă un preşedinte ştie că se întoarce în politică din timpul funcţiei, atunci va încerca să-şi… sperăm să nu fie cazul, dar uman va încerca să-şi creeze anumite avantaje politice din momentul în care e preşedinte şi el nu ar trebui să facă lucrul acesta”, a susţinut Chiuariu.

Senatorul PNL a menţionat că se doreşte reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani, astfel încât alegerile prezidenţiale să fie organizate la mijlocul mandatului parlamentarilor.

Citeşte şi: CONSTITUŢIA lui Băsescu, respinsă de deputaţi. Proiectul de revizuire, transmis Parlamentului în 2011

De asemenea, el a precizat că liberalii au în vedere clarificarea atribuţiilor preşedintelui în ceea ce priveşte desemnarea prim-ministrului.

“Preşedintele îl va desemna pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul sau alianţa politică care a obţinut cele mai multe mandate în urma alegerilor parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. Dacă acesta nu poate forma un Guvern sau nu obţine votul de încredere al Parlamentului, va încredinţa preşedintele această sarcină a formării Guvernului reprezentantului partidului sau alianţei politice care are al doilea cel mai mare număr de mandate”, a afirmat Chiuariu.

Senatorul PNL a susţinut că dacă nici după a doua desemnare a premierului acesta nu este învestit de Parlament de o majoritate, preşedintele va încredinţa funcţia de prim-ministru unui reprezentant al unei majorităţi absolute în Parlament, al unei coaliţii care reprezintă majoritatea absolută în Legislativ.

“Dacă nici în acest caz nu se poate învesti un Guvern în Parlament, preşedintele va dizolva Parlamentul şi se va merge la alegeri anticipate”, a mai explicat Chiuariu.

El afirmat că o altă formulă de a fi dizolvat Parlamentul priveşte decizia a două treimi dintre parlamentari, care solicită acest lucru preşedintelui.

Cele mai citite

Avertizare de vreme rea! 17 județe, sub cod galben de averse. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare cod galben de averse în zone din 17 judeţe, valabilă până miercuri după-amiaza, şi...

EXCLUSIVE: Bucharest Tribunal Judge to be Persecuted or Arrested for Defying a Mob Group in the Adamescu’s Case

MAFIA GROUP TARGETING ROMANIAN JUSTICE AND DAN ADAMESCU'S SON Alexander Adamescu's Extradition: It has been confirmed that if Alexander Adamescu were to be extradited, he...

Toni Greblă, AEP: Aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, tipărite şi distribuite pentru alegerile din 9 iunie

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat marţi că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile din...
Ultima oră
Pe aceeași temă