12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportChiuariu: Prin reatacarea Statutului la CCR, PDL vrea să întârzie reducerile bugetare

Chiuariu: Prin reatacarea Statutului la CCR, PDL vrea să întârzie reducerile bugetare

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Tudor Chiuariu, a declarat, miercuri, că, prin atacarea pentru a doua oară a Statutului deputaţilor şi senatorilor la Curtea Constituţională, PDL doreşte să întârzie aplicarea reducerilor bugetare incluse în proiectul de lege, informează Mediafax.

“Eu cred că e doar o mişcare tactică a celor de la PDL, care vor să întârzie intrarea în vigoare a prevederilor referitoare la reducerile bugetare care afectează activitatea Parlamentului şi, din punctul acesta de vedere, vedem acum cine e pentru reducerea cheltuielilor din autorităţilor publice şi cine e împotriva lor”, a spus Chiuariu.

În ceea ce priveşte unul dintre motivele invocate de PDL pentru reatacarea Statutului la Curte, Chiuariu a precizat că, în motivarea anterioară, Curtea nu a menţionat că nu poate fi suspendată activitatea unui parlamentar ca măsură disciplinară.

“Curtea a spus, aşa cum înţeleg eu, că şase luni e prea mult. Nu a spus că nu putem suspenda activitatea alesului respectiv pentru nicio perioadă. Iar perioada de 30 de zile există şi în alte legislaţii europene în ceea ce priveşte activitatea Parlamentului ca o sancţiune disciplinară. Conflictul de interese e tot o faptă care dă naştere unei proceduri discimplinare şi unei sanţiuni disciplinare”, a spus Chiuariu.

Citeşte şi Statutul parlamentarilor a fost VOTAT

Liderul grupului democrat-liberal din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că PDL va ataca din nou proiectul legii Statutului parlamentarilor la Curtea Constituţională, sesizarea urmând a fi depusă în cursul zilei de joi.

El a precizat că sesizarea va fi făcută de senatorii şi deputaţii PDL.

Potrivit senatorului Cristian Rădulescu, primul motiv pentru care PDL va contesta din nou proiectul de Statut al parlamentarilor la Curtea Constituţională se referă la sancţiunea, diminuată la o lună, privind interzicerea participării la plen pentru parlamentarul aflat în conflict de interese, întrucât chiar şi prin această diminuare mandatul de parlamentar nu poate fi dus la îndeplinire.

“Primul motiv se referă la conflictul de interese dovedit defintiv. Iniţial s-a prevăzut o sancţiune disciplinară prin posibilitatea interdicţiei participării la lucrările Parlamentului timp de şase luni. Curtea s-a pronunţat şi a spus că mandatul trebuie exercitat neîntrerupt şi orice îngrădire a funcţiilor în stat nu e constituţională. Astfel încât schimbarea de la şase luni într-o singură lună a acestei sancţiuni nu este constituţională”, a susţinut Rădulescu.

El a spus că al doilea motiv priveşte reintroducerea în proiectul de lege a prevederii potrivit căreia orice dispoziţii contare de abrogă, în condiţiile în care aceasta fusese iniţial scoasă din proiect în urma obiecţiilor prezentate în cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu.

Rădulescu a adăugat că al treilea motiv pentru care PDL va ataca din nou proiectul de Statut al parlamentarilor la Curtea Constituţională se referă la introducerea reglementării privind drepturile membrilor Parlamentului care sunt şi membri ai Guvernului.

“Această modificare, în actuala etapă procedurală, nu mai e posibilă. Acum trebuia să ne referim strict la cele decise de Curtea Constituţională”, a mai spus Rădulescu.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, miercuri, cu 360 de voturi “pentru” şi 38 “împotrivă”, Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Zelenski critică lentoarea deciziilor aliaților occidentali privind ajutorul pentru Ucraina

Aliaților occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă