15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportCe spune șeful CCR despre sesizarea PNL privind imunitatea lui Ponta

Ce spune șeful CCR despre sesizarea PNL privind imunitatea lui Ponta

Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale a României (CCR) nu a dorit să se pronunțe cu privire la sesizarea PNL privind ridicarea imunității premierului Victor Ponta, dar a subliniat că Parlamentul are dreptul prin Constituție să refuze ridicarea imunității unui parlamentar. 

Șeful CCR a precizat că acest lucru va fi dezbătut astăzi în ședința cu toți judecătorii Curții. 

”Ce trebuie să înțelegeți este că Parlamentul are posibilitatea să refuze o cerere de ridicare a imunității. În anumite situații Parlamentul poate opri arestarea și trimiterea în judecată. De-aia s-a inventat imunitatea parlamentară”, a explicat Zegrean. 

Întrebat cum vede faptul că România are un premier inculpat, Zegrean a declarat că vede ”rău” această situația. 

Președintele CCR a mai spus că dacă liberalii au dreptate și articolul din regulamentul Camerei Deputaților nu este constituțonal, acest fapt ar putea atrage și alte consecințe. 

”Ei (liberalii) contestă constituționalitatea unui text din Regulamentul Camerei Deputaților, anume articolul 157. Dacă acesta ar fi declarat neconstituțional, asta ar atrage și alte consecințe”, a afirmat preșdintele CCR.

Citește și: Sesizarea PNL privind respingerea urmăririi penale a lui Ponta, miercuri, pe masa CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) analizează miercuri, de la ora 10.00, sesizarea PNL cu privire la votul în plenul Camerei Deputaților în cazul cererii DNA de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta în dosarul Turceni – Rovinari. 

PNL a anunțat, în 10 iulie, că va contesta la CC votul din plenul Camerei Deputaţilor privind respingerea începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a solicitat ulterior Curţii Constituţionale să respingă pe fond sesizarea liberalilor, decizia fiind luată într-o ședință la care reprezentanții opoziției nu au fost prezenți.

Citește și: „Cel mai cinstit premier“ – inculpat și cu averea sub sechestru

Concret, PNL contestă la CCR atât hotărârea Parlamentului din 9 iunie privind respingerea solicitării DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, cât şi prevederile alin. (7) al art. 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, care au stat la baza deciziei plenului. PNL contestă faptul că în plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice care propunea ca plenul să nu ceară urmărirea penală, în baza articolului 157 din regulament.

Sesizarea a fost formulată de 105 deputaţi liberali.

 

 

Cele mai citite

Doliu în teatru. A murit marele actor Costel Constantin

Marele actor Costel Constantin a murit la vârsta de 81 de ani. Maestrul nu era cunoscut cu probleme de sănătate. Actorul s-a născut la Galați,...

Iohannis, vizită la Piatra Craiului

Preşedintele Klaus Iohannis va vizita, astăzi, Parcul Naţional "Piatra Craiului", cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale,...

Guvernul va da o hotărâre joi prin care va aproba Strategia Naţională pentru Tineret 2024-2027

Guvernul va aproba în şedinţa de joi, prin hotărâre, Strategia Naţională pentru Tineret 2024-2027, potrivit hotnews.ro. "În concordanţă cu cele 11 obiective ale Strategiei UE...
Ultima oră
Pe aceeași temă