22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăInternaționalMicael Bydén, șeful armatei suedeze: Putin este cu ochii pe insula suedeză...

Micael Bydén, șeful armatei suedeze: Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

Liderul rus Vladimir Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland, a spus șeful armatei din Suedia, Micael Bydén, potrivit Politico, într-un moment în care tot mai mulți oficiali și analiști avertizează asupra unei posibile intenții a Rusiei de a provoca statele NATO, potrivit hotnews.ro.

Oficialii de la Stockholm se tem că Rusia ar putea avea intenția de a captura insula strategică Gotland, iar comandantul Forțelor Armate ale Suediei, Micael Bydén, a lansat un nou avertisment în acest sens.

„Sunt sigur că Putin are chiar amândoi ochii pe Gotland. Scopul lui Putin este de a obține controlul asupra Mării Baltice”, a declarat Bydén pentru ziarele rețelei editoriale germane RND.

„Dacă Rusia preia controlul și izolează Marea Baltică, asta ar avea un impact enorm asupra vieții noastre – în Suedia și în toate celelalte țări de pe malul Mării Baltice. Nu putem permite acest lucru”, a declarat Bydén.

„Marea Baltică nu trebuie să devină terenul de joacă al lui Putin, unde acesta îi îngrozește pe membrii NATO”, a adăugat el.

„Dacă Putin invadează Gotland, el poate amenința țările NATO de pe mare. Acesta ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiunile nordice și baltice”, a mai avertizat oficialul Suediei, care a devenit cel mai nou membru al NATO în martie – ceea ce înseamnă că este acoperită de garanția articolului 5 al Alianței.

Importanța insulei Gotland

Gotland, cea mai mare insulă din Suedia, este situată în mijlocul Mării Baltice – între Stockholm și exclava rusă Kaliningrad, fiind considerată de unii experți drept „un uriaș portavion” natural, datorită rolului său strategic.

Experții militari sunt de mult timp îngrijorați de faptul că Rusia ar putea domina spațiul aerian deasupra Mării Baltice prin preluarea insulei și combinarea acesteia cu exclava Kaliningrad, unde oficialii serviciilor secrete occidentale cred că Moscova depozitează unele arme nucleare.

Insula a fost demilitarizată în vremuri mai pașnice. Suedia a reintrodus însă în 2018 un regiment, care are acum aproximativ 370 de soldați – oricum departe de cele patru regimente și 25.000 de soldați de la sfârșitul anilor 1990.

Prim-ministrul Ulf Kristersson a declarat pentru Financial Times în martie că măsurile pentru consolidarea apărării pe insula Gotland vor fi printre primele subiecte de discuție cu partenerii din NATO.

Kristersson a recunoscut că Suedia are doar o prezență militară „mică” pe Gotland, pe care alți lideri NATO din regiunea nordică și baltică au citat-o în mod regulat ca fiind o vulnerabilitate critică pentru alianță.

Experții în securitate spun că apărarea celor trei state baltice este facilitată considerabil de controlul NATO asupra Gotland.

Insula permite o a doua cale de trimite întăriri în regiune, pe lângă actuala rută terestră dinspre Polonia, prin îngustul coridor Suwałki, o parte vulnerabilă a teritoriului NATO, înghesuit între exclava rusă Kaliningrad și Belarus.

Planurile Rusiei la Marea Baltică
Avertismentul Suediei a devenit public în ziua în care în presă a apărut un plan al Ministerului rus al Apărării care vizează retrasarea fără consultări cu statele vecine a frontierelor maritime ale Rusiei în Marea Baltică, în apropiere de granița maritimă cu Lituania și Finlanda, stârnind îngrijorarea statelor occidentale.

Potrivit unui proiect de decret guvernamental datat pe 21 mai, ministerul rus al apărării a propus „ajustarea” frontierelor din jurul insulelor rusești aflate în partea de est a Golfului Finlandei și în jurul exclavei Kaliningrad.

Proiectul de decret nu specifică modul concret în care ar urma să aibă loc retrasarea frontierelor maritime sau dacă au avut loc consultări cu statele vecine de la Marea Baltică.

Însă Finlanda și Lituania au precizat imediat după apariția informației că nu au fost purtate niciun fel de consultări în acest sens.

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian al externelor, a avut o reacție tranșantă, acuzând o escaladare a Rusiei împotriva NATO și a Uniunii Europene.

„Aceasta este o escaladare evidentă împotriva NATO și UE și trebuie întâmpinată cu un răspuns adecvat de ferm”, a declarat acesta.

Flota de petroliere a Rusiei
Nu este doar asta. Politico scrie că flota de petroliere care transportă țițeiul rusesc a devenit o prezență recentă în zona economică exclusivă a Suediei, în largul coastei estice a insulei Gotland.

Flota estimată la 1.400 de nave operează în afara sectorului maritim oficial și nu face parte în mod oficial din nicio forță armată, astfel încât NATO are puțină putere de acțiune.

Luna trecută, Suedia a declarat că Comisia Europeană va analiza modalitățile de abordare a problemei flotei de petroliere a Rusiei în următorul său pachet de sancțiuni.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

VIDEO. Edi Iordănescu pregătit pentru partida cu Ucraina: “Echipa noastră va da totul”

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a făcut declarații într-o conferință de presă desfășurată la München, înaintea partidei cu Ucraina, prima...

Săraca țară bogată. România continuă să importe gaze, deși avem producție proprie destulă

România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai...

Polițiștii rutieri vor avea un cod de conduită obligatoriu în relația cu șoferii

Polițiștii rutieri din România vor trebui să respecte un cod de conduită specific în relația cu șoferii. Această obligație este inclusă într-un proiect de lege...
Ultima oră
Pe aceeași temă