13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportCe i-a cerut Klaus Iohannis lui François Hollande chiar la Palatul Elysée

Ce i-a cerut Klaus Iohannis lui François Hollande chiar la Palatul Elysée

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, marţi, la Palatul Elysée cu François Hollande, preşedintele Franţei. La conferinţa comună de presă Klaus Iohannis a declar că vizita oficială are rolul de a întări parteneriatul strategic dintre România şi Franţa.

CITEŞTE ŞI  GALERIE FOTO & VIDEO. Primirea preşedintelui Klaus Iohannis la Palatul Elysée  

România liberă prezintă mai jos, integral, discursul preşedintelui Klaus Iohannis:

"Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor, mă bucur că mă aflu astăzi aici, la Paris. Invitaţia pe care mi-aţi adresat-o dumneavoastră, domnule Preşedinte Hollande, constituie un simbol puternic al importanţei pe care o are relaţia bilaterală dintre România şi Franţa, în viziunea atât a părţii române, cât şi a părţii franceze. M-am bucurat că la această primă discuţie a fost posibil să participe şi domnul ministru de Externe, şi domnul ministru al Economiei. Am fost satisfăcut de substanţa discuţiilor purtate. Relaţia bilaterală dintre România şi Franţa, concretizată într-un parteneriat strategic, se dezvoltă atât în jurul unei foarte importante dimensiuni politice, cât şi al unei cooperări sectoriale foarte bogate. Am reafirmat importanţa prioritară pentru România a relaţiei cu Franţa şi dorinţa de dezvoltare a acesteia, inclusiv, domnule Preşedinte, în cadrul european. V-am adresat, domnule Preşedinte, invitaţia de a efectua o vizită în România, pentru a consolida ritmul de dezvoltare al relaţiei bilaterale şi sper ca acest lucru să fie posibil cât de curând. 

Principalele repere ale relaţiei bilaterale privesc cooperarea economică, bazată pe dorinţa de a aprofunda şi diversifica în ansamblu colaborarea sectorială în numeroase domenii. Un aspect deosebit de important pentru autorităţile de la Bucureşti, pe care l-am discutat cu domnul Preşedinte Hollande, este cel al imaginii pe care o au în Franţa România şi comunitatea românească din Hexagon. Suntem încrezători că fapte izolate, atunci când sunt tratate cu luciditate şi moderaţie, nu pot avea un efect negativ de durată asupra unei lungi relaţii de respect reciproc şi colaborare politică şi culturală. Am solicitat domnului Preşedinte Hollande, pentru eforturile noastre, sprijin în domeniul de combatere a oricărui discurs ce reduce o relaţie solidă la clişee. 

Am solicitat sprijinul Franţei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. Am exprimat încrederea că o astfel de decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen va putea fi adoptată cât mai curând posibil. Am discutat, de asemenea, despre priorităţile la nivel european ale luptei antiteroriste, în acest sens fiind o sporire a eforturilor comune în combaterea fenomenului, deci, şi a cooperării, şi a coordonării. Am trecut în revistă împreună cu domnul preşedinte Hollande şi cu ceilalţi interlocutori francezi evoluţiile preocupante din vecinătatea estică a UE, dar şi modalităţile de sporire a apropierii unora din state de regiunea UE. Republica Moldova rămâne, desigur, o prioritate majoră pentru România, obiectivul principal fiind încurajarea parcursului european, printr-un sprijin cât mai consistent la nivel european pentru implementarea Acordului de asociere.

Am avut, de asemenea, un schimb de opinii referitoare la situaţia din Ucraina, în cadrul căreia am reiterat susţinerea fermă a României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. Am discutat despre evoluţiile economice de la nivelul Uniunii Europene şi măsurile de consolidare a creşterii economice şi de ocupare a forţei de muncă. Am exprimat sprijinul României pentru o serie de priorităţi ale agendei strategice ale Uniunii, cu accent pe stimularea investiţiilor, creşterea economică, dar şi reducerea şomajului, domenii care ne-au permis ilustrarea, de asemenea, a unor puncte de vedere comune ale României şi Franţei. Vom avea prilejul să reluăm aceste aspecte, atât în discuţiile pe care urmează să le am în cursul acestei după-amiezi cu înalţi demnitari francezi – mă întâlnesc cu Preşedintele Senatului, cu Preşedintele Adunării Naţionale – cât şi în viitoarele discuţii la cel mai înalt nivel dintre România şi Franţa, atât în cadru bilateral, cât şi cu ocazia participării la reuniunile din cadrul Uniunii Europene. Acesta este şi un mod de a sublinia, o dată în plus, faptul că voi continua să consider relaţia cu Franţa drept o prioritate, din care va decurge în mod firesc, cred, necesitatea asigurării unui dialog permanent şi foarte bun." 

CITEŞTE ŞI  VIDEO. Gafe de proporţii în organizarea vizitei preşedintelui Iohannis la Paris. Reacţia MAE​  

În cursul serii de marţi preşedintele Iohannis va merge la sediul Ambasadei României de la Paris, unde șeful statului se va întâlni cu reprezentanți ai comunității românești din Franța.

Cele mai citite

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă