Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Când aud România, zulușii și berberii spun „Hagi“

Avocatul Marian Nazat, fost procuror, și-a lansat, pe 13 aprilie, în Constanța, cartea „Basmul fotbalului“.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 21.04.2019 - 14:04

„Basmul fotbalului” este o lucrare amplă, în două volume și 55 de capitole. Marian Nazat, scriitor, avocat, fost procuror, născut în Topraisar, județul Constanța, a ținut să lanseze cartea și pe ținuturile natale, mai ales că acestea au dat României și lumii o legendă a fotbalului. „Este o carte despre emoție, despre pasiune, despre dragostea pentru fotbal, o supapă ideală pentru munca pe care am făcut-o și o fac în continuare”, a spus Marian Nazat.

 

Hagi, un brand de țară

Scriitorul a vorbit despre Gheorghe Hagi și a spus că numele acestuia este cunoscut pe tot globul, a ajuns un brand de țară. „Numele Hagi este legat de România. În ținutul berberilor, când localnicii au auzit că sunt român, au început să exclame «Hagi, Hagi». La cascada Igauzu din Brazilia, la fel. În ținutul zulușilor din Africa de Sud am trăit aceeași experiență. Hagi rămâne punctul culminant al fotbalului românesc, cred că și din Balcani, în opinia mea”, a declarat Marian ­Nazat.

 

Cine a fost cel mai bun fotbalist român

Pentru că se afla în Constanța, a răspuns și la întrebarea: „Cine a fost cel mai bun fotbalist român?”. În carte, începută cu Marius Mitran, jurnalist sportiv, care a abandonat însă pro­iectul, există și o dispută între cei doi. Scriitorul spune Hagi, jurnalistul spune Balaci. Pentru a încheia disputa, Marius Nazat a spus că cel mai bun fotbalist dintre cei doi a fost... Dumitrache. „În 1969, Dumitrache marca două goluri la Atena, România pleca de acolo cu un nesperat 2-2, punct care a contat enorm la calificarea României la Campionatul Mondial din 1970. Dumitrache a devenit un fel de zeu, un fel de Făt-Frumos al poveștilor mele din copilărie și la 8-9 ani totul este posibil, începi să visezi și din visul acela s-a întrupat cartea pe care am terminat-o anul trecut“, a declarat Marian Nazat.

 

Visând la meciul cu Dobrin

Marian Nazat a jucat și fotbal, la un moment dat chiar cu Liviu Dragnea, pe care l-a apărat apoi în procese. Din perioada sportivă are multe amintiri, unele inedite. „Am o întâmplare, pare neverosimilă astăzi. Era în 1982, echipa la care jucam atunci se numea Turist Turnu-Măgurele, eram în campionatul județean și urma să jucăm cu FC Argeș, echipa lui Dobrin. Dar, pe lângă Dobrin, erau și alți fotbaliști uriași - Iovănescu, Toma, Cristea, Stancu. Am visat săptămâni întregi meciul acela, era momentul cel mai important al vieții mele pentru că jucam împotriva celui mai mare fotbalist de la acel ­moment (după Dumitrache, desigur), însă s-a întâmplat ceea ce nu credeam că se va întâmpla: autoritățile locale nu ne-au dat voie să jucăm, au închis stadionul, au pus lacăte la porți. Eram în 1982, echipa noastră era o echipă privată, cred că era singura echipă din ­România finanțată de un patron, un avocat. La stadion cred că erau vreo ­șase-șapte mii de oameni, au rupt porțile stadionului, au scandat lozinci ­anti-PCR, Miliția cu Securitatea au venit, i-au urcat în autocar pe piteșteni și i-au ­escortat până la ieșirea din oraș, astfel încât visul meu s-a spulberat atunci și n-am apucat să joc împotriva lui Dobrin. Este o ­întâmplare pe care n-am s-o uit în veci“, a spus ­Marian Nazat.

 

Cine e zmeul din basme

Pentru că orice basm trebuie să aibă un personaj negativ, și basmul fotbalului are. Este vorba, de fapt, despre două personaje. Primul este arbitrul, iar al doilea este Bachus. În carte apar mai multe mărturii ale unor sportivi despre rolul nefast pe care alcoolul l-a jucat în cariera lor.

La lansarea de carte au fost prezente mai multe persoane inculpate de către DNA pe care avocatul Marian Nazat le apără. Printre ele, Eugen Bogatu, fost şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, și Laurențiu Mironescu, fost secretar de stat în MAI. Aceștia au fost achitați în primă instanță, dar DNA a făcut apel. Bogatu a primit o condamnare cu executare însă în dosarul UCM Reșița.

Comentarii

loading...