21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportBăsescu vrea să rupă Pactul de coabitare. "Nu pot să stau la...

Băsescu vrea să rupă Pactul de coabitare. “Nu pot să stau la remorca unui mitoman cum e Ponta”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că este pregătit să renunţe la pactul de coabitare cu premierul Victor Ponta, intrucât nu doreşte sa fie la remorca unui mitoman şi nici să menţină în vigoare o înţelegere doar pentru a-i minţi pe partenerii externi.

Citeşte şi: Antonescu către Ponta şi Băsescu: Terminaţi-o cu acest pact, că suntem de râsul lumii

”Nu pot sta în remorca unui mitoman cum e Victor Ponta şi să fim amândoi etichetaţi la fel. El zâmbeşte, râde, e un Oprescu de mai proastă calitate, măcar Oprescu are mai mult umor. Nici ăla nu face nimic şi tot cu şmecherii de pe malul Dâmboviţei, numai că el se pare că nu e de pe malul Dâmboviţiei şi mai puţin evoluat la modul cum exersează clovneria la nivel de şef de guvern”, a spus preşedintele.

Citeşte şi: Antonescu îi răspunde lui Băsescu: Pun declaraţiile pe seama unei îmbătrâniri accelerate

Băsescu a mai spus că atunci când va denunţa Pactul de coabitare, va anunţa acest lucru, alături de motive, dar a menţionat că nu va ezita să-şi ”retragă semnătura de pe un acord care a rămas gol”.

Felicitări pentru CSM

Şeful statului a a felicitat, marţi seară, intervenţia CSM cu privire la solicitarea procurorului Papici de a fi apărat. ”Politicul nu poate face chiar orice vrea şi nu poate spune chiar orice vrea”, a declarat preşedintele.

Citeşte şi: Băsescu: Demisia lui Vosganian, un act de profundă laşitate

Băsescu a susţinut că CSM nu ştia prevederile Acordul de colaborare instituţională şi că mulţi se întreabă de ce a fost necesar Pactul de coabitare.

”Vă asigur că nu a venit de nicăieri propunerea acestui pact, ci a fost o idee a consilierilor, care împreună cu mine îşi puneau problema cum facem ca România să rămână cu uşile deschise după instalarea noii puteri”, a spus Băsescu.

Pactul de coabitare se referă la respectarea Constituţiei

Preşedintele a spus că România a optat, în urma alegerilor, ca primii oameni în stat să fie Crin Antonescu şi Victor Ponta, ”primii responsabili de lovitura de stat”, iar prevederile Pactului de coabitare se referă la respectarea Constituţiei şi a legilor.

Citeşte şi: Antonescu îi propune lui Ponta să discute cu ambasadorii SUA şi statelor UE despre pactul de coabitare

”Ei au demonstrat că nu au înţeles nimic din ce au făcut în 2012. Amândoi sunt ca doi bebeluşi din punct de vedere a înţelegerii funcţionarii instituţiilor unui stat democratic. A fost singura soluţie care l-a facut frecventabil pe cel care a semnat acordul, Crin Antonescu este încă profund nefrecventabil”, a declarat Băsescu.

Preşedintele consideră că Acordul de colaborare instituţională reflectă ”o mare îngrijorare” a sa: ”că aceşti oameni nu vor respecta nici Constituţia şi nici legile, la fel ca atunci când au pus în practica lovitura de stat eşuată din 2012”. Traian Băsescu a adăugat că sunt multe domenii în care preşedinte şi Guvernul au atribuţiuni comune.

”Dacă există rea credinţă, oricare îl poate bloca pe celălalt. Ministerul de Justiţie nu face propuneri, se rămâne pe interimate, cum la fel de bine preşedintele poate să blocheze, nu emiţi decretul. Nu există sancţiuni sau termene pentru aşa ceva. (…) Atunci am convenit un mecanism: acolo unde preeminenţa deciziei e la preşedinte, dacă sunt dispute, prevalează punctul de vedere al preşedintelui. Formularea este: Vor fi respectate de către fiecare atribuţiile şi poziţiile celeilalte părţi în actele de decizie administrativă ce implică ambele părţi. Dacă sunt puncte de vedere diferite, va avea prioritate decidentul final”, a adăugat Băsescu.

Pactul, incălcat pe politică externă

Preşedintele a mai spus că Acordul obligă la consultarea sa la orice deplasare, atât la Consiliul Uniunii Europene, cât şi în deplasările individuale ale premierului, dar Guvernul nu a respectat niciodată această prevedere, de a solicita un mandate pentru miniştrii trimişi la consiliile UE.

”În deplasările externe bilaterale, multe la număr, şi foarte bine că sunt multe, foarte rău că le-a făcut prost. Singura deplasare unde am stabilit mandatul a fost in Germania”, a spus Băsescu, referiundu-se la vizitele premierului în Azerbaidjan şi în Kazahstan.

”Nu mai amintesc de celebrele declaraţii cu Kosovo, cum le dădea el independenţă, când România are o poziţie consecvenţă direct legată de Transnistria. Nu mai vorbim de poziţia pe Siria, unde era cel care condamna şi declara guvernul sirian ilegitim, criminal, iar azi SUA şi Rusia stau la masă cu acel guvern. A dat o lovitură formidabilă şansei noastre de a fi parte a soluţiei, şi nu parte a problemei”, a declarat şeful statului.

”Îngrijorarea mea e majoră în legătură cu nerespectarea acordului. A devenit şi parte a MCV, cancelariile l-au luat foarte în serios, dar vă spun, cu certitudine, că pe punctul de cea mai mare sensibilitate, justiţia şi statul de drept, nu voi face nicio concesie”, a afirmat Băsescu.

Băsescu a mai declarat că liderii USL, Antonescu şi Ponta, au decredibilizat consistent progresele României, prin fapte, minciuni şi atitudini.

”Limbajul dublu e catastrofal pentru România, şi occidentalii îl sesizează. Oamenii aceştia sacrifică interesele de credibilitate ale României pentru interesele lor interne, mint şi batjocoresc statul de drept”, a subliniat Băsescu.


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/a0a200a58295d5996bc276a06da7869a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

Ordonanţe pentru prieteni

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că emite ordonanţe de urgenţă prin care încalcă prevederi constituţionale pentru a-l ajuta pe patronul România TV, Sebastian Ghiţă, să cumpere televiziuni şi radiouri.

” Alt punct, numirea unui Avocat al Poporului care se bucură de sprijinul grupurilor parlamentare. Efectul îl vedem: 96 Ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, niciuna atacată de Avocatul Poporului, inclusiv cea care încalcă grosier tratamentul egal al persoanelor, pentru că dl Ghiţă trebuie să purceadă la a achiziţiona televiziuni şi radiouri să le pună în slujba dl Ponta, dacă se poate şi TVR. Atunci dăm o OUG pentru ţintele dlui Ghiţă şi dlui Ponta. Avocatul Poporului anunţa azi că reflectează. Cum e posibil să nu vezi că încalcă Constituţia? Dânsul gândeşte “, a spus preşedintele Băsescu.

O decizie privind Pactul, după discuţiile de miercuri

În legătură cu continuarea Pactului de coabitare, preşedintele a declarat că aşteptările sale în privinţa întâlnirii de miercuri se referă la o analiză cinstită. “Aştept o analiză cinstită a acestui acord de cooperare interinstituţională, care să se finalizeze cu un document agreat de ambele părţi, care să constate nerespectările din acord. Pe urmă îl voi vedea eu şi premierul şi ni-l vom însuşi sau nu. Dar, dacă nu va fi o analiză cinstită, foarte greu să mergem înainte. Foarte greu”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a ţinut să menţioneze că îngrijorarea sa este majoră legată de nerespectarea acestui acord şi a susţinut că documentul este parte a MCV, cancelariile europene luându-l în serios.

“Ceea ce vă spun cu certitudine este că pe punctul de cea mai mare sensibilitate, care este justiţia şi statul de drept, nu voi face nicio concesie. Pentru că înseamnă că împreună am semnat, că trecem sub tăcere tot ce se întâmplă în neregulă în şubrezirea statului de drept în România, în revenirea clienţilor politici, în funcţii de conducere, în parchete. Aşa ceva nu voi accepta”, a continuat Băsescu.

“Ar fi dramatic să revenim la vremea Stănoiu-Năstase&Co, acum, în 2013”, a completat preşedintele. “Limbajul dublu este catastrofal pentru România”, a adăugat Traian Băsescu, care a precizat că occidentalii îl sesizează. “Nu poţi să spui un lucru la Paris, şi altul la Bucureşti, să spui una la Bruxelles şi alta în Parlamentul României”. “Nu poţi să spui una la Berlin şi alta când ieşi cu Dragnea, de mână, după ce procurorii au înaintat dosarul către instanţă”, a mai declarat Băsescu.

Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă