13.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportBăsescu, mesaj pentru noii judecători: Dacă vreodată voi ajunge în instanţa vă...

Băsescu, mesaj pentru noii judecători: Dacă vreodată voi ajunge în instanţa vă rog să vă amintiţi că nimeni nu este mai presus de lege

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că în ultima perioadă politicul a exercitat presiuni asupra justiţiei.

Preşedintele a spus că este un lucru rău că se umblă la legile privind justiţia, recomandându-le să reacţioneze împotriva legilor care prin conţinut lor factorizează infractorul şi fac ca statul să nu poată combate corupţia.

“Poate înainte de a intra pentru prima dată în sala de judecată, citiţi raportul CE despre funcţionarea justiţiei în România. Când veţi observa că politicul va exercita presiuni asupra justiţiei, reacţionaţi. Susţineţi oricând legi care protejează drepturile omului, dar nu acceptaţi legi care favorizează infractorul şi prin care statul să nu mai poată lupta împotriva infractorilor, traficului de droguri, împotriva grupurilor din teritoriu. Vorbiţi între dumneavoastră şi reacţionaţi”, a declarat Băsescu.

El a adăugat că dacă vor citi rapoarte CE despre justiţia din România şi despre jusitiţia din toate ţările UE, vor constata că deocamdată nu au un aliat în clasa politică.

“Când veţi constata că prin legi se impune de către politic diminuarea capacităţii justiţii, reacţionaţi şi nu acceptaţi ca justiţia din România să fie pusă sub control politic”, a spus Băsescu. El a adăugat că o ţară fără justiţie puternică şi eficientă este o ţară care nu are viitor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că speră ca, aşa cum l-a rugat şi pe procurorul general Tiberiu Niţu, observaţiile la adresa Codurilor penale primite de la DNA şi de la ICCJ, să fie trecute în această săptămână prin Ordonanţă de Urgenţă.

El a ţinut să precizeze, la întâlnirea de la Cotroceni cu tinerii absolveţi ai INM, că la bilanţul CSM din 6 ianuarie “s-a promis pregătirea unei Ordonanţe de Urgenţă şi intrarea ei în vigoare înainte de intrarea în vigoare a Codurilor”.

“Această inadvertenţă, ca să nu spun altfel, s-a întâmplat în templul justiţiei, CSM, cu transmisie în direct şi nu s-a întâmplat”, a completat Traian Băsescu, transmiţând noilor magistraţi “să nu tolereze acest mod de a funcţiona în sistemul de justiţie”.

Preşedintele i-a rugat pe noii judecători să ceară structurilor care îî coordonează corectitudine faţă de sistem.

“Ca procurori, nu toleraţi acest mod în care încă se mai încearcă funcţionarea în sistemul de justiţie. Cereţi structurilor care vă coordonează corectitudine faţă de sistem”, a spus Băsescu, precizând că altfel se riscă intrarea într-o “morişcă a incertitudinilor”.

“România nu se mai poate întoarce înapoi. Recomandarea mea ca om care întelege foarte bine şi ştie foarte bine care este portofoliul de valori al clubului de valori în care am intrat în UE, vă asigur că este justiţia”, a afirmat preşedintele.

“Din suflet vă rog să citiţi raportul pentru România. Veţi avea evaluarea exactă a justiţiei, cu bunele şi relele. Dacă priviţi la Constituţie şi la legile care guvernează justiţia, veţi observa că independenţa este opţiune personală, chiar dacă legile garantează acest lucru”, a adăugat Băsescu.

În finalul discursului, şeful statului, vizibil emoţionat, le-a transmis un mesaj acestora.

“Dacă vreodată voi ajunge în faţa dumneavoastră în instanţa în care lucraţi vă rog să vă aduceţi aminte ce v-am spus că nimeni nu este mai presus de lege”, a conchis Traian Băsescu.

Traian Băsescu s-a întâlnit, marţi, cu noii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii de la ora 16.30, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a ţinut să precizeze că mica ceremonie de la Cotroceni are o semnificaţie deosebită, pentru că este ultima promoţie a Institutului Naţional al Magistraturii pentru care semnbează decretele de intrare în magistratură.

Traian Băsescu a spus că l-a rugat pe consilieul juridic să facă o socoteală şi a constatat că în ultimii nouă ani a semnat decrete pentru instalarea în funcţie pentru 2999 de magistraţi.

“Mi-a părut rău că a lipsit unul ca să fie cifră rotundă, dar nu mi-am permis să falsific rezultatul, adunând şi numirile în funcţii de conducere. Am spus numai tineri magistraţi”, a declarat şeful statului, precizând că în ultimii nouă ani, în justiţia română au intrat mulţi tineri, iar acest lucru se vede deja.

“Justiţia a început să aibă performanţe şi a început să câştige încrederea populaţiei”, a arătat preşedintele Traian Băsescu.

Cele mai citite

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă