17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSportAtletismPrinţul Charles şi comoara numită Transilvania

Prinţul Charles şi comoara numită Transilvania

Alteţa Sa Regală a investit sume importante de bani în restaurarea comorilor de arhitectură din Ardeal.

Primit cu onorurile cuvenite la Preşedinţia României, Prinţul Charles, moştenitorul tronului Marii Bitanii, a făcut o declaraţie deloc de circumstanţă: „Nu există un produs de export mai bun pentru România decât Transilvania. Nici Marea Britanie nu are o astfel de comoară”.

Aşa că, trebuie să recunosc, orgoliul meu de ardelean get-beget nu numai că a fost extrem de măgulit, dar mi-a adus în memorie tot ceea ce Prinţul Charles s-a străduit cu pasiune să transforme unele zone ale Transilvaniei într-un „muzeu în aer liber”, destinat turismului naţional şi internaţional. Aceasta, în ceea ce mă priveşte, m-a mişcat cu atât mai mult cu cât unele din acţiunile pe care le voi aminti aici sunt legate de comuna mea natală, Laslea, din judeţul Sibiu, de unde au fost demarate, de către Fundaţia „Mihai Eminescu”, cu sprijinul UE prin programul „Cultura 2000″, numeroase acţiuni menite a restaura casele din satele săseşti. Astfel că, imediat după anul 2000, la Laslea a apărut un comandament al Fundaţiei Prinţului Charles, care, timp de 11 zile, a devenit un amplu centru de instruire a celor selecţionaţi din satele din jur, Floreşti, Mălâncrav, Rondola şi, desigur, Laslea, pentru a-şi însuşi tehnici de restaurare a faţadelor, dar şi a frescelor din interior, acolo unde ele erau (în Biserica Evanghelică din Mălâncrav, frescele datează din secolul al XIV-lea şi sunt citate, pentru valoarea lor, şi în Istoria României editată de Academie în deceniul 8 din secolul trecut).

Consătean cu prinţul

Aşa încât obiectivul numărul unu al Fundaţiei fost această biserică din Mălâncrav, unde Prinţul Charles şi-a cumpărat o livadă de mere ecologice şi mai multe case, ceea ce mă îndreptăţeşte să spun, glumind, desigur, că eu, muritorul de rând, sunt… „consătean” cu Excelenţa Sa.

În cele 11 zile, cu activităţi coordonate din partea română de arhitectul Ion Boilă din Sibiu, localnicii au făcut instructaje de restaurare cu profesori din Marea Britanie şi Germania. Astfel că tehnicile de zidire cu cărămidă şi acoperire cu ţiglă au fost explicate de prof. Colin Richards. El a inclus şi o demonstraţie practică prin construirea unui cuptor pentru pregătirea unor asemenea materiale.

De asemenea, prof. Anthony Goode, membru al Societăţii pentru situri istorice din Marea Britanie, a expus tehnici de utilizare a varului în restaurări, iar specialistul Cecily Beunner a prezentat, timp de două zile, lucrări practice pentru restaurare a frescelor de interior, la care s-a adăugat şi prelegerea gemanului Jan Huelsemann referitoare la metodele tradiţionale de prelucrare a lemnului…

Iată o întreagă „Academie” populară creată în Laslea, graţie Prinţului Charles, în urma căreia au fost restaurate unele case şi biserici la Mălâncrav, Viscri ori Braşov. O statistică realizată de Fundaţia „Mihai Eminescu” relevă faptul că au fost restaurate circa 600 de obiective şi că, la festivitatea de bilanţ al primului deceniu de activitate în Transilvania, solemnitatea de rigoare a fost făcută şi cu participarea reprezentanţilor UBB Cluj şi ai Academiei Române.

Transilvania, per pedes

Cred că foarte mult a contribuit la „cucerirea” de către Transilvania Prinţului Charles, peisajul acestei provincii româneşti binecuvântate de Dumnezeu! Pentru că Alteţa Sa Regală a străbătut pe jos, de la Biertan la Floreşti, numeroşi kilometri, pe dealuri înalte, prin păduri adânci, prin poieni însorite. De la această “înălţime” a cunoaşterii depline a ceea ce este Transilvania, Alteţa Sa a denumit-o, atât de propriu, „comoară” şi produs de export cum rar găseşti altul.

Cele mai citite

Roberta Metsola: Tbilisi, te auzim! Te vedem

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, şi-a exprimat, marţi, sprijinul pentru poporul georgian, într-o postare pe reţelele de socializare, potrivit actualitate.org. Roberta Metsola, mesaj pentru georgieni:...

Firmele de păcănele preferă să funcționeze acolo unde legea le interzicea acest lucru

Cu multe firme chinuindu-se să constituie, după caz, garanția de 500.000, 800.000 sau de 1.000.000 de euro, restricționarea funcționării aparatelor la sate și în...

Marcel Ciolacu: România creşte din punct de vedere economic. Trei dovezi concrete, confirmate de INS

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, că România creşte din punct de vedere economic, el prezentând trei dovezi concrete, confirmate de INS, şi anume creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă