20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăSUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american...

SUA avertizează Raiffeisen Bank că îi taie accesul la sistemul financiar american din cauza legăturilor cu Rusia

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi oprit din cauza afacerilor cu Rusia, a dezvăluit pentru Reuters o sursă care a avut acces la corespondenţa băncii austriece, notează REUTERS.

Potrivit acestei surse, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, în data de 6 mai, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a trimis o scrisoare către Raiffeisen Bank International în care şi-a exprimat îngrijorările cu privire la expansiunea băncii austriece în Rusia precum şi cu privire la o tranzacţie cu o valoare de 1,5 miliarde de dolari cu un oligarh rus vizat de sancţiunile americane, tranzacţie la care RBI a renunţat între timp.

Chiar dacă tranzacţia care avea legătură cu Oleg Deripaska a fost abandonată de Raiffeisen la câteva zile după primirea scrisorii, sursa citată de Reuters susţine că îngrijorările Trezoreriei SUA privind afacerile Raiffeisen din Rusia persistă.

Acesta este cel mai grav avertisment primit până acum de RBI, cea mai mare bancă occidentală care activează încă pe piaţa rusească, şi vine după mai multe luni de presiuni venite de la Washington, care analizează de mai mult de un an afacerile derulate de banca austriacă în Rusia.

Un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a precizat că banca a renunţat la tranzacţia care viza pachetul de acţiuni la compania de construcţii Strabag şi nu a intrat în niciun fel de astfel de tranzacţii. Purtătorul de cuvânt a adăugat că RBI şi-a “redus în mod semnificativ” activităţile din Rusia şi a luat măsuri pentru a reduce riscurile care decurg de pe urma sancţiunilor. “RBI va continua să facă paşi spre separarea de subsidiara rusească”, a informat purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, sursa citată de Reuters a dezvăluit că, în scrisoarea sa, Adeyemo, al doilea oficial din ierarhia Trezoreriei SUA, susţine că expansiunea Raiffeisen ar contrazice asigurările date chiar de RBI Trezoreriei americane conform cărora încearcă să îşi reducă operaţiunile din Rusia. În plus, Adeyemo a avertizat că acţiunile RBI agravează riscul ca Trezoreria americană să ia măsuri pentru a-i restricţiona accesul la sistemul financiar american, având în vedere îngrijorările potrivit cărora comportamentul băncii austriece reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale a SUA.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă