12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalBlinken spune că Israelul are nevoie de un plan clar și concret...

Blinken spune că Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul Gaza

Israelul are nevoie de un plan clar și concret pentru viitorul din Gaza, unde se confruntă cu potențialul unui vid de putere care ar putea fi umplut de haos, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit Reuters.

Remarcile au atras o replică aparentă din partea Israelului, premierul Benjamin Netanyahu afirmând că planificarea postbelică este imposibilă fără a finaliza mai întâi demolarea Hamas.

Washingtonul și Israelul sunt de acord că Hamas nu mai poate continua să conducă Gaza după ce atacatorii grupării islamiste palestiniene au declanșat conflictul în octombrie anul trecut.

Dar aliații sunt în dezacord în ceea ce privește încercarea Israelului de a obține o “victorie totală” asupra Hamas, inclusiv în orașul Rafah din sudul țării, unde Statele Unite au avertizat împotriva oricărei operațiuni majore care ar putea pune în pericol palestinienii strămutați care se adună acolo.

“Nu susținem și nu vom susține o ocupație israeliană. De asemenea, bineînțeles, nu sprijinim guvernarea Hamas în Gaza … Am văzut unde a dus acest lucru de prea multe ori pentru locuitorii din Gaza și pentru Israel. Și, de asemenea, nu putem avea anarhie și un vid care este posibil să fie umplut de haos”, a declarat Blinken în timpul unei conferințe de presă la Kiev.

Cel mai înalt diplomat american a purtat numeroase runde de discuții cu vecinii arabi ai Israelului cu privire la un plan postbelic pentru Gaza. Israelul afirmă că intenționează să păstreze controlul general asupra securității și a respins propunerile de preluare a controlului de către Autoritatea Palestiniană (AP), care deține un control limitat în Cisiordania ocupată de Israel.

“Este imperativ și ca Israelul să facă această muncă și să se concentreze asupra a ceea ce poate și trebuie să fie viitorul”, a declarat Blinken. “Trebuie să existe un plan clar și concret, iar noi așteptăm ca Israelul să vină cu ideile sale.”

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă