20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSportAtletismFOTO RARE: Arhitectura impresionantă din Imperiul Rus al ţarului Nicolae al II...

FOTO RARE: Arhitectura impresionantă din Imperiul Rus al ţarului Nicolae al II lea

În perioada 1905-1915, fotograful Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii a colindat în lung şi în lat vastul Imperiul  rus şi a făcut mii de fotografii color cu peisaje, oameni, clădiri şi momenumente impresionante. El a primit fonduri de la ţarul Nicolae al II lea pentru a documenta viaţa în imperiu. Fotografiile urma să fie reproduse în manuale şcolare, dar acest proiect nu a fost finalizat din cauza Revoluţiei Ruse din 1917.

Fotografiile lui Prokudin-Gorskii au fost uitate până când întreaga colecţie, inclusiv aproape 2.000 de negative de sticlă, a fost achiziţionată de către Biblioteca Congresului în 1948. De atunci, au mai trecut 100 de ani până când biblioteca a reuşit să cumpere echipamente digitale care să îi permită să scaneze toate cele 1.902 negative şi să publice fotografiile realizate de Prokudin-Gorskii în culorile orginale.

Fotografiile color din imperiul rus ale lui Prokudin-Gorskii au fost publicate pentru prima dată în 2001 pe site-ul oficial al Bibliotecii Congresului şi de atunci au apărut în mai multe expoziţii în toată lumea. În luna octombrie a acestui an, 283 dintre aceste fotografii vor apărea într-o carte intitulată “Nostalgia: The Russian Empire of Czar Nicholas II Captured in Color Photographs”.

Galeria foto de mai sus vă prezintă o selecţie cu cele mai impresionante clădiri şi monumente pozate de fotograful Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii în perioada imperială a Rusiei.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă