28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSportAtletismAtac prin ecranul TV

Atac prin ecranul TV

Am citit zilele trecute o foarte simpatica si inteligenta carte politista. Se numeste "Atac in biblioteca" (prezenta editie a aparut sub egida Flacara si Tritonic in 2008) si a fost scrisa de George Arion. "Cu George Arion incepem sa avem si noi un roman politist autohton", spunea Ov. S. Crohmalniceanu la aparitia acestei carti, in 1983. Eroul romanului, detectivul Andrei Mladin, a strabatut apoi noi aventuri in alte cateva romane de succes. Cartea a devenit scenariu pentru un film cu acelasi titlu in regia lui Radu Dragan.

…De cateva saptamani ecranele TV abunda de crime, jafuri si furturi. Se stie, perioadele de criza economica au drept consecinta si astfel de evenimente. Nu este vorba insa de emisiunile OTV ci de emisiunile tuturor televiziunilor de stiri! Mai mult, toate jurnalele, inclusiv cele ale TVR, incep anuntandu-ne voios ce crime, jafuri si accidente au mai avut loc prin tara. Asadar, de cateva saptamani, TVR nu mai considera cap de afis al stirilor zilei nici masurile anticriza luate de Obama, nici problemele fierbinti ale politichiei romanesti, Doamne fereste vreun eveniment cultural. Nu, acestea pot fi tratate pe fuga mai la coada jurnalului sau deloc: importante sunt crimele de la Brasov ori de aiurea, sau banalul accident de masina de la Pocreaca. De la televiziunile particulare nu pot avea pretentia unei informari oneste dar macar de la TVR, care functioneaza si pe banii mei, am alte asteptari – in primul rand o informare corecta asupra tuturor evenimentelor interne si externe de peste zi. Cu mentionarea stirilor de greutate reala (politica, sociala, culturala) in "titlurile zilei".

Stim bine de unde provine aceasta otevizare: din obsesia ratingului. Probabil ca experimentul Elodia ajuns astazi undeva pe la episodul 4 sau 7 sute (nu stiu cu precizie) a fost considerat un succes, astfel incat ce si-au propus colegii nostri realizatori de stiri si talkshow-uri, invidiosi pe D. Diaconescu, decat sa-l imite?

Se intelege ca evenimentul de la Brasov necesita dezbateri serioase dar nu este cazul sa aflam chiar zilnic despre cursul anchetei. Este o evidenta ca mizeriile din justitia romana trebuie demascate in presa dar asta nu inseamna sa mi se arate seara de seara mutra infractorului eliberat pe sest din penitenciar. Pe scurt: este obositoare gargara infinita pe teme care intr-un ziar occidental serios intra la categoria "diverse". Cat despre "crime scene", personal, il prefer pe talentatul George Arion.

Nu am fost si nu voi fi nicicand adeptul conspiratiilor ori al fundamentalistilor crestini care diabolizeaza micul ecran. Constat insa ca trebuie sa parasesc posturile romanesti daca vreau sa aflu ce se mai intampla prin lume. Caci ale noastre si-au propus, parca ostentativ, sa difuzeze numai stiri legate de porcariile lumii in care traim. Bucuriile simple, normalitatea calda, umanitatea nu mai au loc pe ecranul stirilor TV.

Cele mai citite

Simone Tempestini, favorit să câștige Raliul Clujului pentru a șaptea oară

Un total de 70 de echipaje din 5 țări vor concura în acest weekend la Raliul Clujului, a patra etapă a sezonului, unde Simone...

Minivacanţa de Rusalii. Românii au luat cu asalt litoralul românesc

Litoralul românesc a devenit cea mai populară destinație pentru minivacanța de Rusalii, cu stațiunile Mamaia și Eforie Nord în topul preferințelor turiștilor. Potrivit datelor...

Din ce în ce mai greu pentru România. Ucraina obține cele trei puncte în partida cu Slovacia

Selecționata Ucrainei a obținut o victorie importantă împotriva echipei Slovaciei, cu scorul de 2-1 (0-1), vineri, pe Dusseldorf Arena, în cadrul Grupei E a...
Ultima oră
Pe aceeași temă