12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportAncheta de la referendum, investigată de parlamentari

Ancheta de la referendum, investigată de parlamentari

O comisie parlamentară va ancheta modul în care au fost investigate acuzaţiile de fraudă, legate de referendumul din iulie, informează digi24.ro.

Decizia a fost luată de Senat, la propunerea USL care susţine că a iniţiat acest demers ca urmare a numărului mare de plângeri venite din partea votanţilor. Aceştia s-ar fi arătat deranjaţi de atitudinea agresivă a procurorilor.

Parlamentarii PDL au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională înfiinţarea unei astfel de comisii. Opoziţia susţine că înfiinţarea unei asemenea comisii depăşeşte atribuţiile Parlamentului şi duce la încălcarea separării puterilor în stat.

USL vrea comisie parlamentară pentru a verifica ancheta procurorilor

Liderii USL au cerut constituirea unei comisii parlamentare care să cerceteze anchetele procurorilor asupra referendumului. În replică, liderii PDL spun că regulamentele Parlamentului nu permit acest lucru în stadiul în care se află ancheta. Potrivit legii, CSM este organismul care cercetează eventualele abuzuri ale procurorilor şi judecătorilor.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări cu privire la organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie. Printre cei cercetaţi se numără şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.
PDL: Când se declanşează procedurile judiciare, orice anchetă a comisiei parlamentare încetează

Regulamentele Parlamentului nu permit constituirea unei comisii parlamentare care să cerceteze anchetele procurorilor asupra referendumului, aşa cum au cerut liderii USL. PDL susţine că o astfel de verificare nu poate avea loc câtă vreme ancheta Parchetului este în desfăşurare. Iar potrivit legii, CSM este organismul care cercetează eventualele abuzuri ale procurorilor şi judecătorilor.

Sulfina Barbu, vicepreşedinte PDL, spune că ideea unei anchete parlamentare este o intoxicare a USL. „Aş vrea să amintesc că regulamentele celor două camere stipulează că o comisie de anchetă parlamentară nu poate fi întocmită când în cauză este deja o ancheta de urmarire penală. Când s-au declanşat procedurile judiciare, orice anchetă a comisiei parlamentare încetează”, a explicat Sulfina Barbu.

Declaraţia a fost făcută după ce liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au anunţat că vor înfiinţarea unei comisii parlamentare care să analizeze felul în care s-au comportat procurorii în aşa-numitul dosar al referendumului.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă