32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportAcordul politic privind dosarul nuclear iranian, salutat de MAE

Acordul politic privind dosarul nuclear iranian, salutat de MAE

Ministerul Afacerilor Externe salută acordul politic la care s-a ajuns, joi, în cadrul negocierilor de la Lausanne, cu privire la dosarul nuclear iranian.

“Această înțelegere politică reprezintă un pas decisiv înainte către agrearea unei soluții finale cuprinzătoare care să restabilească încrederea comunității internaționale în programul nuclear iranian”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de Ministerul de Externe.

MAE îşi exprimă “deplina apreciere faţă de eforturile diplomatice consecvente şi substanţiale ale E3+3, sub excelenta coordonare a Înaltului Reprezentant UE Federica Mogherini”.

În context, MAE subliniază că rămâne esenţial angajamentul ferm al Iranului de a implementa pe deplin măsurile asumate, conform parametrilor Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune, astfel încât să ofere garanţii incontestabile asupra naturii exclusiv paşnice a programului său nuclear, cu respectarea dreptului legitim de a utiliza paşnic energia nucleară, în conformitate cu Tratatul privind Neproliferarea Nucleară (NPT) şi cu respectarea deplină a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi Consiliului Guvernatorilor AIEA.

Totodată, MAE reaminteşte rolul “deosebit de important” al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv în privinţa monitorizării punerii în aplicare a măsurilor prevăzute de Planul Comun și Cuprinzător de Acţiune.

“Îmi exprim speranța că progresul semnificativ obținut în procesul de negociere între reprezentanții E3+3 și Iran va impulsiona eforturile de finalizare a unei soluții cuprinzătoare și de durată, inclusiv prin definitivarea tuturor detaliilor tehnice, astfel încât să fie posibilă finalizarea textului Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune în termenul asumat de părți”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, CITAT  în comunicat.

La 24 noiembrie 2013, statele E3+3 (Marea Britanie, Franța, Germania, SUA, Rusia, China) şi Iranul au ajuns, la Geneva, la un acord asupra unui Plan Comun de Acţiune, conceput ca un prim pas spre o soluție cuprinzătoare și de durată prin care Teheranul să dovedească natura exclusiv paşnică a programului său nuclear. Implementarea Planului Comun de Acţiune a demarat la 20 ianuarie 2014, pentru un interval de şase luni. Planul a fost prelungit în iunie şi, respectiv, decembrie 2014, noul termen pentru finalizarea Acordului fiind 30 iunie 2015, precizează sursa citată.

Termenul pentru agrearea unui acord politic – un pas intermediar în procesul de negociere a Acordului final – a fost 31 martie 2015.

Parametrii Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune includ, între altele, prevederi care limitează, pe durate specifice, nivelul și capacitatea de îmbogățire a uraniului; măsuri specifice de transparență și monitorizare a implementării; acțiuni de redefinire a unor reactoare și facilități; modalități de abordare a sancțiunilor; repere temporale privind gestionarea programului nuclear iranian.

Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, a arătat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru AFACERI  Externe, precizând că sancţiunile impuse Teheranului ar urma să fie atenuate.

“Am ajuns la soluţii privind parametrii-cheie ai programului nuclear iranian, în cadrul unui plan comun de acţiuni”, a spus Federica Mogherini, citată de CNN.

Capacităţile Iranului de purificare a materiilor prime nucleare vor fi limitate, singura centrală de îmbogăţire a uraniului urmând să rămână Natanz, a explicat Mogherini.

“Suntem pregătiţi să ajungem la un acord-cadru privind programul nuclear”, explica, anterior, Mohamed Jawad Zarif, ministrul de Externe al Iranului.

“S-a ajuns la un acord privind parametrii-cheie ai programului nuclear”, a confirmat preşedintele Iranului, Hassan Rohani.

Potrivit unor surse occidentale, regimul islamist de la Teheran ar urma să suspende cu 66% actualele capacităţi de purificare a uraniului, iar activităţile nucleare iraniene ar urma să fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limită fiind stabilit pentru 30 iunie.

Occidentul şi Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Cele mai citite

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Zelenski spune că va începe negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să înceapă negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene. După...

UE cere Chinei să înceteze să mai încalce drepturile omului

Uniunea Europeană a reiterat apelurile adresate Chinei de a pune capăt încălcărilor drepturilor omului, după ce o delegație a UE a vizitat Tibetul și...
Ultima oră
Pe aceeași temă