6.1 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSportA inceput campania electorala pentru 25 noiembrie

A inceput campania electorala pentru 25 noiembrie

Campania electorala pentru alegerile europarlamentare a inceput oficial vineri, 26 octombrie, cu 30 de zile inainte de data alegerilor pentru Parlamentul European, si se va incheia la 24 noiembrie, informeaza Rompres.

 

La scrutin sunt inscrise 13 partide si un candidat independent. Potrivit algoritmului din Parlamentul European, Romania are rezervate 35 de mandate.

 

Romanii sunt chemati sa-si aleaga reprezentantii in Parlamentul European pe 25 noiembrie, concomitent cu referendumul organizat de presedintele Traian Basescu cu privire la introducerea votului uninominal.

 

Partidele si-au definitivat lista de candidati si sloganurile, pe care vi le prezentam in ordinea de pe buletinele de vot stabilita prin tragere la sorti de Biroul Electoral Central (BEC).

– PD –
Partidul Democrat (PD) si-a depus lista completa de candidati pentru alegerile europarlamentare la Biroul Electoral Central pe 25 septembrie. Lista PD contine in proportie de 60% tineri sub 35 de ani, dar si nume care au experienta europarlamentara, a declarat presedintele PD, Emil Boc. Printre persoanele propuse de democrati se numara Sorin Frunzaverde, Roberta Anastase, Petru Filip, Monica Iacob Ridzi, Marian-Jean Marinescu, Maria Petre, Rares Niculescu, Marian Zlotea, Sebastian Bodu.

Candidatii democrati isi propun: eradicarea saraciei, lupta impotriva coruptiei, modernizarea sistemului educational, eliminarea decalajului dintre sat si oras, modernizarea administratiei; practic, tot ceea ce se afla si pe agenda cetateanului sunt temele ce vor fi abordate de democrati in campania electorala.

– PRM –
Tot pe 25 septembrie si-a anuntat lista de candidati si Partidul Romania Mare (PRM). Astfel, primii cinci candidati PRM sunt senatorul de Bucuresti Eugen Mihaescu, deputatul de Braila Daniela Buruiana-Aprodu, deputatul de Gorj Petre Popeanga, senatorul de Neamt Viorica Moisuc si deputatul de Brasov Cristian Stanescu. Pe urmatoarele locuri se afla candidatii desemnati de filialele judetene PRM, in special fosti senatori si deputati.

PRM a ales sloganul "Romania Mare intr-o Europa Unita". Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat ca asteapta de la viitorii deputati europeni din partea PRM, sa "apere interesul national, sa se asigure ca vor veni fonduri – cele circa 30 de miliarde de euro – iar noi aici ne vom asigura ca sunt bine dirijate". Din punctul sau de vedere, "e foarte greu sa te afirmi in Parlamentul European, unde ai dreptul doar la un minut sa vorbesti in plen, asa ca minuni peste noapte nu vor face".

– PNL –
Delegatia Permanenta a Partidului National Liberal (PNL) a aprobat pe 20 septembrie, cu patru abtineri si un vot impotriva, cel al deputatului de Brasov Ioan Ghise, lista cu candidatii pentru euroalegeri propusa de Biroul Politic Central. Lista este deschisa de Renate Weber si Daniel Daianu, urmati de europarlamentarii: Adina Valean si Cristian Busoi, Ramona Manescu de la PNL Bucuresti, vicepresedintele Tineretului National Liberal Csibi Magor, istoricul Stejarel Olaru, Iulia Huiu din partea organizatiei PNL sector 1 Bucuresti, Horia Toma din partea organizatiei Prahova si primarul municipiului Baia Mare, Anghel Cristian.

Mesajul pozitiv, solutiile propuse, tineretea si valoarea incontestabila sunt atuurile candidatilor PNL pentru Parlamentul European (PE), afirma presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu. Promovarea traditiilor, valorilor si a produselor nationale vor constitui principalele obiective ale viitorilor europarlamentari liberali, iar respectarea angajamentelor de guvernare reprezinta garantia ca ei vor reusi acest lucru, a spus el.

– PSD –
Biroul Permanent National al Partidului Social Democrat (PSD) a aprobat, pe 24 septembrie, forma finala a listei candidatilor la Parlamentul European, deschisa de secretarul general al PSD, Titus Corlatean. Pe locurile urmatoare se afla Adrian Severin, Rovana Plumb, Daciana Sarbu, Catalin Nichifor, Adriana Ticau, Ioan Mircea Pascu, Gabriela Cretu, Corina Cretu, Dan Mihalache, Victor Bostinaru, Serban Valeca, Daniel Barbulescu, Radu Podgoreanu, Adrian Tutuianu si Catalin Ivan. In tabara social-democratilor, componenta listei PSD a creat unele nemultumiri in partid. Astfel, Mircea Geoana l-a exclus pe deputatul social-democrat Dan Mihalache de pe lista candidatilor la europarlamentare, considerand ca acesta a avut "o iesire inacceptabila". Dan Mihalache ocupa locul zece pe lista PSD. Inainte de aceasta, deputatii PSD Radu Pogdoreanu si Vasile Puscas s-au retras de pe lista candidatilor partidului pentru europarlamentare, motivand ca nu exista o strategie a partidului pentru acest scrutin electoral. Si Victor Ponta s-a retras, el afirmand ca doreste sa fie activ in "cele cinci batalii electorale care vor urma".

Secretarul general al Partidului Social Democrat (PSD), Titus Corlatean, le-a cerut colegilor sai sa se mobilizeze in campania electorala pentru a promova solutiile legate de interesele cetatenilor, in conditiile in care Romania beneficiaza de sprijinul institutiilor si fondurilor europene. Cresterea nivelului de trai si pentru imbunatatirea unor domenii de interes pentru cetateni, intre care sanatatea, educatia, cresterea pensiilor, masuri de protectie sociala sunt principalele teme pe agenda de campanie a social-democratilor.

– UDMR –
Pe lista candidatilor Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) primul este senatorul Frunda György, urmat de Sógor Csaba, ministrul Winkler Gyula, viceprimarul din Oradea, Biro Rozalia, si de ministrul Attila Korody.

"Contracandidatii nostri sunt cei care vor ca maghiarii sa nu aiba reprezentare in Parlamentul de la Bruxelles si pragul electoral de 5%, deci fiecare vot conteaza", a declarat Marko Bela. Acesta a mai adaugat ca mesajul pe care il adreseaza comunitatii maghiare in pragul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare este ca "numai impreuna si uniti" pot reusi, iar episcopului Tokes Laszlo i-a transmis intr-un limbaj foarte politicos ca ar fi fost mai bine daca si-ar fi vazut in continuare de biserica si nu s-ar fi amestecat in politica.

– PC –
Partidul Conservator (PC) a aruncat in lupta pentru Bruxelles 45 de candidati. Cap de lista este Maria Grapini, urmata de Irinel Popescu si Florin Anghel, lista de sustinatori avand peste 400.000 de semnaturi.

Daca va deveni europarlamentar, Maria Grapini si-a propus sa faca lobby pentru Romania, incercand sa promoveze in Parlamentul European legi care vor avea un efect pozitiv asupra tarii noastre.

Candidatii partidelor neparlamentare si independentii
– PNTCD –
Candidatii Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) sunt reprezentati de fostul ministru al Integrarii Alexandru Herlea, vicepresedintele partidului Radu Munteanu si presedintele organizatiei Timis, Marius Popovici.

"Partidul trebuie sa revina pe prima scena politica a tarii, trebuie sa avem reprezentanti la Bruxelles, iar pentru asta noi vom lupta cu toate puterile in viitoarea campanie", a spus presedintele PNTCD, Marian Milut.

– Partida Romilor –
Partida Romilor Pro Europa si-a lansat candidatii pentru Parlamentul European pe 4 octombrie. Lista celor 20 de candidati propusi de formatiune este condusa de interpreta de muzica lautareasca Gabi Lunca. Ea este urmata pe lista de tinerii Florea Plebis, Marian Filip si Costel Paraschiv.

"As fi vrut o lista mai vasta care sa fi cuprins nu doar 20 de nume, ci 45. Dar si asa putem sa facem fata la orice nivel, pentru ca pe lista sunt oameni tineri, cu studii superioare, vorbitori de limbi straine si buni cunoscatori ai problemelor romilor si ai institutiilor europene", a declarat liderul Partidei Romilor, Nicolae Paun.

– PV –
Partidul Verde (PV) il are in fruntea listei pe inginerul Michael Mechner Peter, membru al Partidului Verde German, rezident in Romania. Acesta este urmat de co-presedintele partidului Gheorghe Ionicescu si de Dumitru Silviu.

Partidul Verde are sustinerea Partidului Verde European, al carui membru este, si spera sa atinga pragul electoral de 5%.

– PIN –
Lista Partidului Initiativa Nationala (PIN) pentru euroscrutin este deschisa de trei femei: Lavinia Sandru, Mihaela Franti si Veronica Radulescu, sustinute de 226.298 de simpatizanti.

Sloganul PIN in campania pentru europarlamentare este "Ne batem pentru Romania". Vicepresedintele PIN, Lavinia Sandru, a afirmat ca pentru PIN va fi o prioritate ridicarea restrictiilor de pe piata muncii impuse muncitorilor romani de unele state europene si a punctat ca "statele mai sarace ale UE ar trebui sa primeasca mai multe fonduri, pentru a putea reduce decalajele fata de vechii membri".

– PNG –
Partidul Noua Generatie, si-a anuntat lista de candidati care ii cuprinde, printre altii, pe presedintele formatiunii, Gigi Becali, Catalin Dancu si Stefania Stroe. Potrivit lui Gigi Becali, la intocmirea listei s-a tinut cont de notorietatea si competenta candidatilor. Pentru trimiterea acestora in Parlamentul European au semnat 366.745 de cetateni.

Partidul Noua Generatie-Crestin Democrat isi asuma misiunea de a integra Romania europeana in clubul select al civilizatiei Occidentale, bineinteles cu respectarea identitatii nationale.

– PLD –
Partidul Liberal Democrat (PLD) si-a depus, pe 24 septembrie, la BEC listele cu candidatii pentru Parlamentul European, fiind prima formatiune politica ce s-a inscris oficial in cursa electorala. Presedintele PLD, Theodor Stolojan, este primul pe lista liberal-democratilor la euroscrutin, ce contine nume precum rectorul Universitatii 'A.I. Cuza' din Iasi, Dumitru Oprea, senatorul Nicolae Vlad Popa si tanarul universitar Daniel Puneriu.

– PAS –
Partidul Alianta Socialista (PAS), cu peste 221.000 de sustinatori, vrea sa ii trimita in Parlamentul European pe liderul formatiunii, Constantin Rotaru, pe Marin Badea si Ion Iacob, trei din cei 45 inscrisi pe lista.

Singurul candidat independent este episcopul reformat Laszlo Tokes.

Cele mai citite

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...
Ultima oră
Pe aceeași temă