25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialZiua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare: o istorie...

Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare: o istorie comună şi un viitor comun

La 23 august 1939, acum 73 de ani, Germania nazistă, aflată sub dictatura lui Hitler, şi Uniunea Sovietică, sub regimul Stalin, au semnat un pact care a schimbat faţa istoriei. Pactul încheiat între aceste două regimuri totalitare a acţionat ca declanşator al celui mai brutal război cunoscut până acum de omenire. Milioane de oameni au fost ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial şi, după sfârşitul războiului, timp de zeci de ani, mult mai mulţi au avut de suferit sub regimurile totalitare. Acesta este motivul pentru care, la data de 23 august, celebrăm Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare.

Noi, europenii, ar trebui să ne reunim astăzi pentru a-i comemora pe toţi cei care au căzut victime ale regimurilor totalitare şi pe cei care au luptat împotriva unor astfel de regimuri. Regimurile totalitare reprezintă negarea demnităţii umane. Acestea constituie o încălcare a drepturilor fundamentale ale societăţilor noastre, ale căror temelii sunt democraţia şi respectarea statului de drept – esenţa însăşi a ceea ce reprezintă Uniunea Europeană. Amintirea trecutului este patrimoniul comun al tuturor europenilor. Cu toate că nimic nu poate readuce victimele la viaţă, ziua de astăzi trebuie să fie o zi în care să reflectăm şi să învăţăm lecţia acestor capitole devastatoare ale istoriei europene.

Pentru a înţelege Europa de azi, trebuie să ne reamintim mai întâi istoria noastră comună. Cu toţii ar trebui să ştim despre vremea în care Europa era divizată şi în care crimele regimurilor totalitare au cauzat suferinţă multor familii. Amintirile dureroase ale trecutului nu ar trebuie să ne dezbine. Dimpotrivă, amintirea unui trecut întunecat ne dă speranţe pentru viitor şi ne ajută să clădim o Europă mai bună şi mai puternică pentru generaţiile viitoare.

Dacă noi, europenii, apărăm cu fermitate demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept, independenţa sistemului judiciar şi respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor, atunci vom putea construi o Europă puternică, democratică şi pluralistă, întemeiată pe valori comune, care va arăta lumii întregi că am desprins învăţăminte din trecut.

Actul comemorării cuprinde două dimensiuni: comemorarea simbolică, sub forma monumentelor şi a muzeelor, precum şi comemorarea educativă, constând în transmiterea învăţăturilor privind crimele regimurilor totalitare către generaţiile mai tinere, astfel încât acestea să poată lua aminte la avertismentul şi lecţiile oferite de experienţele trecutului.

Comisia Europeană va continua să promoveze amintirea istoriei noastre comune, în special prin intermediul programului „Europa pentru cetăţeni”. Datorită acestui program, proiectele menite să conserve siturile de interes istoric şi social având legătură cu nazismul şi stalinismul pot beneficia în continuare de sprijin financiar, chiar şi în perioade de criză şi de reduceri bugetare inevitabile. Sunt convinsă că aceste proiecte sunt esenţiale pentru promovarea unei mai bune înţelegeri a trecutului, mai ales în rândul tinerilor europeni. Păstrarea amintirii crimelor săvârşite de regimurile totalitare va arăta generaţiilor mai tinere că democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale nu vin de la sine, ci sunt rodul unei istorii dureroase şi al multor sacrificii.

Uniunea Europeană este o sursă de inspiraţie şi de încurajare pentru toate naţiunile care încearcă să se împace cu suferinţele din trecutul lor. Uniunea Europeană constituie un exemplu pentru orice proces de reconciliere întemeiat pe respectarea drepturilor fundamentale.

Păstrarea vie a acestei amintiri este datoria noastră, a tuturor, o datorie care aduce omagiu tuturor victimelor regimurilor totalitare care au distrus Europa. Este, de asemenea, un mod de a ne asigura că aceste lucruri nu se vor mai repeta, că popoarele Europei nu vor mai fi niciodată dezbinate şi nu vor mai cădea vreodată pradă totalitarismului, fie el de dreapta sau de stânga.

Această Zi europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare este o ocazie pentru a reitera valorile noastre europene comune. Este o zi în care putem spune cu mândrie: „Aceasta este Europa. Nu ne vom întoarce niciodată înapoi. Dimpotrivă, ne vom uni şi ne vom integra naţiunile pentru a clădi împreună o lume în care totalitarismul nu îşi are locul”.

Viviane Reding este vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru Justiţie

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia, în scop turistic, cu buletinul

Cetăţenii români vor putea călători în Turcia în baza cărţii de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat...

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă